Пробация вместо затвор получи мъж, подкупил полицаи във Варна

Новини
12:34 - 24 Ноември 2023
1491
Пробация вместо затвор получи мъж, подкупил полицаи във Варна

Апелативният съд във Варна измени наказанието на подсъдим за това, че дал 190 лв. подкуп на полицейски инспектори, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция в морската столица. Мъжът е дал парите, за да не му съставят акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата. 

Горната инстанция измени присъдата на Окръжния съд в Разград, с която той е бил осъден на четири месеца затвор. Вместо това постанови две пробационни мерки за срок от една година - задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител. Обвиняемият ще плати и глоба от 500 лв.

Случката е от 29 април. Обвиняемият е пътувал на предната дясна седалка в автомобил с френска регистрация по пътя между селата Хърсово и Голяма вода. При проверка от полицейски екип, за да не бъде санкциониран приятелят му, който шофирал, пътникът в колата дал 190 лева, които оставил под служебния таблет на полицаите. Веднага двамата били задържани в Районното управление в Исперих.  

Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано при съкратено съдебно следствие. Пред Апелативния съд той обясни, че е оставил парите смятайки, че така заплаща наложена глоба. Във въззивното производство е установено тежкото здравословно състояние на подсъдимия, който страда от онкологично заболяване. То се третира като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство. Поради това дори най-лекото предвидено наказание лишаване от свобода в случая ще се яви несъразмерно тежко. Затова и Апелативен съд – Варна санкционира мъжа с пробация, допълват от съда. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.