Пробация за зъболекарка, присвоила 6413 лв. от НЗОК

Общество
18:15 - 22 Октомври 2021
2270
Пробация за зъболекарка, присвоила 6413 лв. от НЗОК

Районен съд – Монтана одобри споразумение между Районна прокуратура – Монтана и защитата на обвиняемата А. А. за наказание „Пробация“ за това, че  чрез документи с невярно съдържание получила от Районна здравно осигурителна каса /РЗОК/ – Монтана 6412.93 лева с намерение противозаконно да ги присвои.

Според документите по делото А. А. за времето от 1.10.2017 г. до 14.01.2018 г., включително в Монтана, при условията на продължавано престъпление, като лекар по дентална медицина - управител на „Амбулатория за първична извънболнична дентална помощ - индивидуална практика – доктор А.А.” ЕООД, със сключен договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ - София, с представляващия я по договора Директор на РЗОК - Монтана, използвала документи с невярно съдържание – 61 фактури и спецификации към тях, в които са били включени дейности, без да са извършени в действителност.

Въз основа на съставените документи с невярно съдържание - амбулаторни листове, издадени на здравно осигурени пациенти от различни населени места, д-р А. А. получила без правно основание от РЗОК – Монтана 6412.93 лева - средства собственост на НЗОК – София с намерение да ги присвои. Пред съда д-р А. А. - 59 годишна, с висше образование, неосъждана, се призна за виновна и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание „Пробация“ с мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес“, изразяваща се в явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице за срок от 6 месеца и периодичност на изпълнение два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 месеца.

Получените средства са възстановени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.