Пробив: 85% от съдените журналисти са спечелили делата

Процесът не се води срещу конкретна медия, а срещу всички критични гласове и активни граждани, коментира адв. Лора Георгиева

Крими
11:06 - 27 Април 2023
1023
Пробив: 85% от съдените журналисти са спечелили делата

85% от гражданските и наказателните дела са приключили в полза на журналистите - това сочат резултатите от анализ на Антикорупционния фонд на стратегическите дела срещу публичното участие – така наречените SLAPP производства, известни и като "дела-шамари" срещу представители на медии и граждански активисти в България. Анализът се прави за първи път и обхваща 65 такива дела за периода от 2000 година до март 2023 година.

Според адвоката Лора Георгиева от АКФ тези дела представляват стратегически съдебни производства срещу публичното участие. "Те не се водят срещу конкретен журналист, а засягат всички критични гласове и активните граждани. Част от целения ефект е да се окаже натиск върху медия чрез огромните искове. От разгледаните 64 дела резултатът е много в полза на журналистите, но останалите осъдени журналисти са все слаби дела, притеснително е, че има решени в ущърб на свободата на словото", заяви тя. 

От своя страна адвокат Александър Кашъмов сподели, че може да има големи колебания в съдебната практика когато относително опитни съдии уважават искове за десетки хиляди за изказване срещу политик. "Не може да се позволява за каквото и да е слово да имаме обезщетение над определен размер. Продължава обсъждането за директива на SLAPP делата. В момента има работна група, в рамките на която не възнамеряваме да чакаме директивата, а сме се заели да предложим мерки. Идеята е още през май да има концепция и дискусия за изменение на законодателството. В края на месец да се събере Съветът по върховенство на правото, който да обсъди докладите на ЕК и да се предложат изменения в Гражданско-процесуалния кодекс - там са запорите на медии. Паралелно трябва да текат засилени обучения за съдии, адвокати и журналисти", коментира той.