ПРОБИВ: Инжекция спира рака!

Топ
14:20 - 14 Септември 2024
4316
ПРОБИВ: Инжекция спира рака!

Инжекция спира развитието на ракови клетки, според резултатите от последните научни тестове. По този начин лекарството срещу рака е една стъпка по-близо до това да стане реалност, пише "Индипендънт".

Инжекцията, известна като mRNA-4359 и разработена от Moderna, в момента е насочено към хора с напреднал меланом, рак на белия дроб и други ракови заболявания.

Лекарството е предназначено да разпознава и да се бори с раковите клетки. 

За първото подобно изследване върху хора - 16 пациенти в напреднал стадий са получили между една и девет дози mRNA-4359.

Изследователите открили, че туморите не растат и не се появяват нови при осем от 16-те пациенти. Учените са категорични, че лечението се понася добре без сериозни странични ефекти.

Изследователите описаха резултатите като „важна първа стъпка“ в потенциалното разработване на ново лечение за хора в напреднал стадий.

Лекарството използва mRNA технология, подобна на ваксините срещу Covid-19, която учи имунната система как раковите клетки се различават от здравите.

Резултатите ще бъдат представени на конференцията на Европейското дружество по медицинска онкология в Барселона от главния изследовател на Обединеното кралство д-р Дебашис Саркар, експерт по експериментална онкология в Кралския колеж в Лондон.