Пробив: Маскираната като закон Стратегия за детето се отлага

Новият социален министър Деница Сачева е "за" прецизирането на скандалните текстове

Политика
15:58 - 05 Декември 2019
3171
Пробив: Маскираната като закон Стратегия за детето се отлага

Има пробив в исканията на хиляди родители да се отмени Законът за социалните услуги, който трябва да влезе в сила на 1 януари 2020 г. Днес новият социален министър Деница Сачева обяви, че е "за" отлагането и за прецизиране на текстовете в него.

"Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят. Затова подкрепям предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон. Това заявява новият социален министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук. Преди ден стана ясно, че от парламентарната група на "Обединени патриоти" са внесли в Народното събрание предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с шест месеца заради напрежението и атаките към него. А от "Атака" настояха той изобщо да бъде отменен. 

От следващата седмица Сачева започва срещи с всички парламентарно представени партии, както и с представителите на заинтересованите организации на родители и граждани. Месеци наред редица граждански сдружения протестираха срещу изключително спорните текстове, според които от 1 януари частни организации и НПО-та ще осигуряват социалния патронаж, ще правят социални оценки за семейната среда и ще анализират детските състояния и настроения. Те са тези и които трябва да определят, заедно със специалисти на социалното подпомагане, дали едно дете е в риск, или не, на база на експертизи и доклади. 

Целият този процес веднъж вече беше извървян от септември 2018, когато законът беше предложен до март 2019 година когато беше приет от парламента, като новите моменти в него са съгласувани със заинтересованите страни и че очакват повече от 10 години.

Сачева уверява, че постигнатото от представителите на хората с увреждания и техните близки категорично ще бъде запазено и надграждано.

Въпреки че бившият социален министър Бисер Петков обясняваше дълго как Стратегия за детето няма, той не отричаше, че новият Закон за социалните услуги позволява именно заложеното в нея - аутсорсването им с финансиране отвън при неясни обстоятелства. Де факто Сачева е първият министър, който признава, че има проблем със Закона за социалните услуги и влизането му в сила, въпреки обществения натиск и въпреки становището на Светия Синод срещу него.