Пробив! На КОП28 постигнаха споразумение за намаляване употребата на изкопаеми горива

Първата по рода си сделка сигнализира за евентуалния край на времената на петрола

Новини
10:32 - 13 Декември 2023
1724
Пробив! На КОП28 постигнаха споразумение за намаляване употребата на изкопаеми горива

Представители на близо 200 страни, които участват в международната конференция за климата КОП28, провеждаща се в Дубай, са се споразумели да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива, за да предотвратят най-лошия сценарий в резултат на промените на климата.

Това е първа по рода си подобна сделка и сигнализира за евентуалния край на времената на петрола, съобщи Ройтерс.

Сделката, сключена след две седмици трудни преговори, има за цел да изпрати сигнал към инвеститорите и политиците, че светът е обединен в желанието си да се откъсне от изкопаемите горива.

Председателят на срещата на високо равнище за климата КОП28 Султан Ахмед Ал Джабер е определил сделката като "историческа", но е добавил, че 

истинският й успех ще бъде в нейното изпълнение.

"Ние сме това, което вършим, а не това, което говорим", е заявил той пред препълнената пленарна сесия на срещата на върха. "Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да превърнем това споразумение в осезаеми действия", е добавил той.

"За първи път светът се обединява около толкова ясен текст относно необходимостта от преход от изкопаемите горива", е казал министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде, според който "това беше слонът в стаята. Най-накрая се обърнахме към него директно".

Повече от 100 страни лобираха упорито за категорични послания в споразумението на КОП28 за "поетапно премахване" на употребата на петрол, газ и въглища,

но срещнаха силна опозиция от ръководената от Саудитска Арабия Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Тя твърди, че светът може да намали емисиите, без да се избягват конкретни видове енергия.

Междувременно малките уязвими от климата островни държави бяха сред най-гласните поддръжници на постепенното премахване на изкопаемите горива. Те имаха подкрепата на огромни производители на петрол и газ като Съединените щати, Канада и Норвегия, както и на страните от Европейския съюз.

Постигнатата сделка призовава за "преход от изкопаеми горива в енергийните системи, по справедлив, организиран и честен начин (...) така че да се постигне нетна нула до 2050 г. в съответствие с науката".

Също така се призовава за утрояване на капацитета за производство на възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г., ускоряване на усилията за намаляване на използването на въглища и развитие на технологии като тези за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, които могат да помогнат на трудни за декарбонизиране индустрии.