Пробив: Папата отива в Ирак за среща с великия аятолах Али Систани

Визитата на Светият отец цели да окуражи християните, дискриминирани от мюсюлманското мнозинство

Новини
16:44 - 28 Януари 2021
1622
Пробив: Папата отива в Ирак за среща с великия аятолах Али Систани

Папа Франциск ще се срещне с великия аятолах Али Систани, най-висшия шиитски духовник в Ирак, по време на визитата си в страната, планирана за началото на март, съобщи днес иракският кардинал Луи Рафаел Сако, цитиран от "Франс прес".

Тази среща е предвидена за 6 март в свещения за шиитите град Наджаф, южно от столицата Багдад, отбелязва "Асошиейтед прес".

На тази "частна среща" двамата религиозни лидери "може да призоват за обща рамка за осъждане на всички, които посягат на човешкия живот", уточни кардинал Сако, патриарх на халдейската Католическа Църква в Ирак, който говори пред АФП.

Основната цел на визитата на папата е да окуражи християните в Ирак, които от десетилетия са подложени на дискриминация от мюсюлманското мнозинство и станаха жертва на преследване от страна на терористичната групировка "Ислямска държава", отбелязва АП.

През февруари 2019 г. в Абу Даби папата подписа с шейх Ахмед ат Тайеб, великия имам на Университета "Ал Азхар" в Кайро за изучаване на сунитския ислям, "документ за братство между хората".

Франциск е първият предстоятел на Римокатолическата църква, стъпил на Арабския полуостров - люлката на исляма.

Светият отец ще стане и първият папа, посетил Ирак. Междурелигиозният диалог ще бъде в центъра на визитата на Светия отец в тази страна, предвидена от 5 до 8 март.

Християнски и шиитски духовници обсъждат междурелигиозни въпроси и някои от тях предупреждават, че евентуално споразумение ще изисква няколко срещи преди на бъде подписано. Кардинал Сако обачи заяви пред АФП, че се надява това да стане още при посещението на папата в Ирак.