ПРОБИВ СРЕЩУ ХИБРИДКИТЕ: Идва истината за кремълската секция на Фейсбук у нас

Платени от Москва тролове ли блокират опитите за разкриване и ограничаване на руската пропаганда?

Политика
14:40 - 23 Септември 2022
5846
ПРОБИВ СРЕЩУ ХИБРИДКИТЕ: Идва истината за кремълската секция на Фейсбук у нас

Плах, но съществен пробив за разкриването кой стои зад българската секция във Фейсбук и кой контролира съдържанието на публикациите от наши потребители, се опитват да направят от градската десница, съвместно с журналисти. Макар и като част от предизборната му кампания, бившият министър на електронното управление и настоящ кандидат-депутат от листите на Демократична България в София и Ловеч Божидар Божанов, разкри, че ще се опита да привнесе европейски практики така, че да се наложи контрол върху действията на "Мета" и подизпълнителите и у нас.


Божанов разбулва тайната кой контролира съдържанието във фейсбук на български

Междувременно съмненията, че модераторите на българското съдържание в социалната мрежа са свързани с руски служби или по-лошо, че част от компаниите, наети по договори за подизпълнение на Марк-Зукърбърговата платформа, боравят с тролове с цел цензура на антикремълското говорене и насаждане на руската пропаганда, се засилват от ден на ден.

Пресен пример, както изтъкват потребители, е ограничаването на редица профили в мрежата на хора, открито обявили се против войната в Украйна и подпомагащи украински бежанци у нас. Така в сряда на рестрикции бе подложена и страницата на един от журналистите от Бюрото за разследвания "Бърд" (Бивол - б.р.) Димитър Стоянов. 

Ето каква е концепцията на Божанов за борба с подобна схема:

"Фейсбук решава (понякога автоматизирано) кое е истина и кое не, кое да изтрие и кое да не изтрие, кое да промотира и кое не, кого да блокира за 3 или 30 дни и кого не.

Непрозрачно и неефективно. Твърде дълго дейността им е била практически нерегулирана, въпреки системните рискове, които създават, и поради това в следващия парламент ще предложим изменения в Закона за електронната търговия, които да решат проблемите, които остават нерешени дори след приемането на Акта за цифровите услуги на ЕС (DSA)". 

Божанов смята, че трябва на местно ниво да се уреди процесът, предвиден в този акт, за извънсъдебно обжалване на действията на модераторите.

"Защото напоследък твърде често трият и блокират напълно легитимни профили, най-вероятно след докладване от тролове. Т.е. ще има на кого да се оплачем и кой да реши в наша полза, ако ни блокират неправомерно", уточнява Божанов. И настоява за уреждането на поне минимални изисквания за идентификация на анонимните профили, бълващи агитационни материали.

"Ще задължим социалните мрежи да посочват с кои компании имат договори за аутсорсване на модерацията, ще наложим минимални изисквания за модераторски капацитет на български език и изисквания за установяване на действителните собственици на компаниите, осъществяващи модерация, под прага от 25%, произтичащ от Закона за мерките срещу изпиране на пари", пише още Божанов. 

Намеренията му идват на фона на съобщения от няколко месеца, че всички опити за спиране на руската пропаганда във фейсбук у нас и подаване на рапорти за всяване на фейк новини, подвеждаща информация и спам, удрят на камък и де факто профили с фалшиво съдържание не се блокират или ограничават, за сметка на онези, които борят кремълските опорки.