ПРОБИВ: Турция май се разбра с НАТО за Швеция и Финландия

Чавушоглу и Столтенберг демонстрират отлични взаимоотношения, Стокхолм отстъпва

Балкани
21:31 - 14 Юни 2022
3261
ПРОБИВ: Турция май се разбра с НАТО за Швеция и Финландия

Разширяването на НАТО са обсъдили днес в телефонен разговор външният министър Мевлют Чавушоглу и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това съобщи турският телевизионен канал НТВ, като се позова на съобщение на турското външно министерство.

Анкара вече няколко пъти се обяви срещу присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса. 

Причината, която изтъкна Турция, е подкрепата за тероризма на властите в тези две държави.

Възраженията изненадаха финландските, шведските и много представители на НАТО и помрачиха перспективите за бърз напредък в кандидатурите за членство на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец.

Швеция отхвърли тези обвинения. 

Турският президент Реджеп Ердоган настоя шведският премиер Магдалена Андершон да освободи министъра на отбраната Петер Холквист. Искането му бе предизвикано от изказване на Холквист на празненство преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния вече задържан лидер Абдула Йоджалан.

Анкара също обвини шведските власти за спиране на износа на оръжие за Турция през 2019 г., когато страната започна военна операция в Северна Сирия.

Швеция предприе важни стъпки, за да отговори на исканията на Турция за одобрение на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това обави ден по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на посещение в скандинавската страна.