Проблеми с машините за вота потулиха реални гласове

Вместо бюлетини устройство разпечатало листчета с номерата на секцията

Новини
21:00 - 15 Юни 2024
5321
Проблеми с машините за вота потулиха реални гласове

Бюлетини от машинно гласуване без реално отбелязан вот са отразени в протокол, като действителни гласове. Това показва видеонаблюдението в столична секция, разказва БНТ. На записа комисията обсъжда, че трябва да нагласи проблемните бюлетини, за да излезнат сметките и да предаде книжата в районната избирателна комисия. Така 25 недействителни, според комисията, бюлетини изведнъж се оказват реални гласове в графата "не подкрепям никого".

Ралица Цанева подава сигнал до медията, че гласувала с машина, която преди това била прегледана от техник. Вместо бюлетини обаче, устройството разпечатало листчета с номерата на секцията и машината:

"Попитах комисията по какъв начин те ще разберат какъв е гласът ми и как ще бъде преброен в края на деня. Те ме увериха да не се притеснявам, че не съм първата, на която ѝ се случва в секцията. Попитах ги дали имам валидна бюлетина? Те казаха да, да - няма проблем, само да ги оставя бележките в двете урни."

От записа става ясно, че машинните бюлетини за представители в Европарламента са 134. На 109 от тях има отбелязан вот - 2 са в графата "не подкрепям никого".

Комисията обсъжда, че 25 машинни бюлетини са невалидни, но няма как да бъдат описани в протоколите, защото невалидни машинни бюлетини, според правилата на ЦИК - няма.

Колко от машинните бюлетини без реално отбелязан вот за български депутати са се оказали в графата "не подкрепям никого" от записа не става ясно. Според протокола, са 34 от 137 намерени в урната за машинно гласуване. От ЦИК все още не са отговорили на запитването ни по случая. Но от обществения съвет смятат, че има нарушени права на избиратели.

Цветелина Пенева - председател на ОС към ЦИК: "При всички положения е нарушение, защото неговата воля не е отчетена с тези неправилно отчетени бюлетини от машинно гласуване."
В секцията в София, в която Цветелина Пенкова е била наблюдател, също имало нестандартна бюлетина от машинно гласуване:

"СИК се затрудни и накрая реши, за да излязат контролите в протокола, да намали броя в гласували в съответния вид гласуване - машинно. И по този начин се оказахме с гласоподавател, който е гласувал, но гласът му не е отчетен въобще. Ситуация, която е недопустима."
В паметта на машините е отразено за кого са гласували хората с частично отпечатани бюлетини, но в случая информацията може да послужи само за последващи проверки. А защо на вота миналата неделя близо 150 машини се оказаха извън строя ЦИК тепърва ще изяснява.