Проблемната партида на „Астра Зенека“ няма да бъде блокирана

Актуални новини
10:33 - 11 Март 2021
4355
Проблемната партида на „Астра Зенека“ няма да бъде блокирана

Вчера Европейската агенция за лекарства (ЕМА) публикува информация за блокираната партида на „Астра Зенека“. Няма доказателства за причинно-следствена връзка между ваксинирани и нежелани странични реакции, като проверките по случая продължават. Това стана ясно от думите на Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

От агенцията обаче категорично заявяват, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, включително България. У нас са доставени 31200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, съобщи Богдан Кирилов.

През тази седмица в страната ни трябва да пристигнат две доставки на ваксината на "Астра Зенека", очакваме доставки и от ваксините на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна", каза още той.

Днес се очаква Европейската агенция по лекарства да излезе с решение за употребата на четвърта ваксина – тази на „Янсен“. Ако становището е положително, Европейската комисия ще издаде разрешение за употреба. Първите доставки нямат фиксирани дати, но е ясно, че ще се случат през април.