Процесът срещу планиралите атентата на 11 септември стартира 2021 година

Съдията, натоварен със случая, полковник Шейн Коен, е определил датата 11 януари

Топ
10:24 - 31 Август 2019
2392
Процесът срещу планиралите атентата на 11 септември стартира 2021 година

Процесът срещу петима мъже, обвинени, че са планирали атентатите от 11 септември 2001 г., сред които и самопровъзгласилият се "мозък" на атаката Халед Шейх Мохамед, би трябвало да започне през януари 2021 г. във военновъздушната база Гуантанамо, предаде Франс прес, като се позова на информация на в. "Ню Йорк таймс".

Съдията, натоварен със случая, полковник Шейн Коен, е определил датата 11 януари 2021 г. за началото на избора на военно съдебно жури, което ще съди петимата мъже. Те могат да получат смъртни присъди.

Датата за началото на подбора на съдебното жури фигурира в документ от десетина страници, в който се установява график на документите, които трябва да се предоставят до 11 януари след две години. Нито Пентагонът, нито адвокатите на страните по делото са потвърдили тази информация засега.

Петимата обвиняеми, които от около 15 години са в Гуантанамо, бяха обвинени за атентатите преди 10 години. Но процедурата се проточи заради изключителната сложност на случая. Една от трудностите идва от това, че затворниците са преминали през тайни затвори на ЦРУ, където са били подложени на "по-крайни процедури за разпит", ефемизъм, използван за мъчения, въз основа, на които е било подготвено обвинението срещу тях.

Такъв е по-специално случаят с Халед Шейх Мохамед, арестуван в Пакистан през 2003 г., който е бил подложен на няколко сеанса на симулация на давене, преди да бъде прехвърлен в Гуантанамо през 2006 г. Според Пентагона този 54-годишен мъж е заявил, че е "архитект" на заговора, довел до атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и Вашингтон, когато три самолета, похитени от атентаторите, се врязаха в Кулите близнаци на Световния търговски център и в крило на Пентагона, а четвърти се разби в Пенсилвания.

Сред обвинените фигурират йеменците Рамзи бен Аш Шаиба, който е трябвало да участва в атентатите, но не е получил американска виза, и Уалид бен Аташ, който е заподозрян, че е разузнавал преди атаките. Саудитецът Мустафа ал Хусауи е обвинен, че е финансирал атентатите, а племенникът на Халед Шейх Мохамед - Амар ал Балуши, който е от пакистански произход, както и чичо му, е обвинен, че е участвал в логистиката на заговора.