Продадоха лимузината на Стоян Мавродиев за 87 бона

ББР се отърва от свръхскъпото возило след безотчетните кредити

Общество
12:35 - 27 Септември 2021
2858
Продадоха лимузината на Стоян Мавродиев за 87 бона

Луксозният автомобил на предишния главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е продаден за 87 хил. лв. Това съобщи пред БНТ сегашният изпълнителен директор на държавната банка Цанко Арабаджиев. 

Автомобилът BMW 750, произведен 2016 г., е продаден на търг, сделката е финализирана в края на миналата седмица. Той бе обявен за продажба по предложение на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, като принципал на ББР. Според Петков автомобилът е бил закупен за 200 хил. евро. 

Още с встъпването си в длъжност служебният икономически министър се захвана с ББР и разкри, че държавната банка, в нарушение на устава си, е предоставила 90% от кредитния си портфейл (1.8 млрд. лв.) на едва 20 фирми. 8 от тях са получили общо 1 млрд. лв. при по-изгодни лихви от тези на търговските банки.

"От тези 8 кредита в момента 5 са в гратисен период по главница, т.е. те нямат задължения да плащат главница. От тях 4 са се възползвали от мораториума на БНБ като ковид-помощ и не плащат дори лихви", обясни новият изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев. Според него едва през 2022 г. ще стане ясно дали топ-клиентите на ББР ще са в състояние да обслужват кредитити си, защото тогава започват да изтичат гратисните периоди.

Новият изпълнителен директор посочи, че с новоназначените членове на борда на директорите и в Надзорния съвет са заварили "отчайвайщо управление". "Всички контролни механизми на банката бяха изключени - Бизнес звеното, правния отдел, отделите за оценка  и управление на риска формално са разглеждали проектите за кредитиране, без никаква критическа мисъл. Създадена е била отлично работеща магистрала за отпускане на лоши кредити в банката", обясни Арабаджиев. Заварени били и договори с трети страни, изключително неизгодни за банката, както и договори, които са 100% авансово разплатени. "Заварихме и хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят", допълни Арабаджиев, без да дава подробности.

"Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е ощетена банката и тоя процес е вече към края си. Имаме много добра представа в момента какво се е случвало в банката, как тя е ощетена. Ще има и сигнали до прокуратурата", каза още той.

Арабаджиев съобщи, че вече са започнали срещи с някои от компаниите, получили кредити, от които се искат допълнителни обезпечения.

По думите му за 2020 и 2021 г. общата загуба на банката ще бъде към 250 млн. лв. "Тази загуба включва провизирането за кредитите, за които се смята, че трудно ще бъдат събрани", посочи Арабаджиев.