Продадоха на търг ръкописи на Хитлер

Еврейски организации скочиха срещу аукциона - наливал вода в мелницата на нацистите

Свят
19:54 - 23 Октомври 2020
2253
Продадоха на търг ръкописи на Хитлер

Ръкописи на речи на нацисткия диктатор Адолф Хитлер бяха продадени на търг в Мюнхен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Търгът се състоя въпреки критиките и опасенията на еврейски организации, че ще насърчи неонацистите.

Аукционна къща "Херман Хисторика" защити продажбата на ръкописите, всички отпреди Втората световна война, с аргумента, че те имат историческо значение и трябва да бъдат съхранявани в музей. Мениджърът на аукционната къща Бернхард Пахер подчерта, че само състоятелни музеи и частни колекционери могат да си позволят на платят високите цени на лотовете. "Почти никой от купувачите не е крайнодесен екстремист и неонацист, те не се нуждаят от такива вещи. Те се радват на копия, на евтини копия. Никой не би дал толкова пари, за да си направи частен олтар в памет на Хитлер".

Лотовете бяха продадени на анонимни купувачи на цени доста над стартовите. Ръкопис от девет страници на реч на Хитлер пред новопроизведени офицери в Берлин през 1939 г. бе продаден за 34 000 евро. Бележки за реч пред благотворителна организация през 1935 г. бяха продадени за 12 500 евро.

Сред лотовете в търга за продажба на исторически артефакти от периода след 1919 г. бяха още чайници с инициалите на Хитлер от личния му сервиз и негови книги. На търга бяха продадени също екземпляр от кодиращата машина "Енигма", обявена за 70 000 евро, както и военни униформи, медали, значки.