Продадоха тефтера със сценария на „Роки“ за половин милион долара

Стил
21:40 - 11 Декември 2021
2318
Продадоха тефтера със сценария на „Роки“ за половин милион долара

Винтидж тефтер с тетраспирал, в който Силвестър Сталоун е нахвърлял сценария на „Роки“, бе продаден на търг от Julien's Auctions в Лос Анджелис за 437 500 долара. Заплатената цена надвишава 8 пъти първоначалната оценка от 50 000 долара.

Градската легенда разказва, че сценарият за „Роки“ – филма, който превръща Сталоун в световна звезда и печели 3 награди „Оскар“, е написан само за 3 дни и половина, включително една сесия от 20 часа без прекъсване, с химикалка Bic върху хартия. Актьорът започвал да работи в 6 часа сутринта и приключвал вечер, а тогавашната му съпруга Саша набирала на машина написаното. Сега тази тетрадка с „телчета“ марка Mead от 70-те години на миналия век, съдържаща оригиналния ръкопис на сценария, е била закупена от ценител за близо половин милион долара.

Тетрадката е един от почти 500-те предмета от личната колекция на актьора и режисьор, предлагани от Julien's Auctions от каталога „Животът и кариерата на Силвестър Сталоун“: костюми, реквизит и сувенири от най-емблематичните му филми – екранните поредици „Роки“ и „Рамбо“, плюс награди, бижута и мебели.

Сред най-интересните лотове са чифт копринени шорти за бокс с американското знаме от „Роки III“ (1982), продадени за баснословните 200 000 долара – 20 пъти повече от стартовата цена от 10 000 долара. Също и увеличена снимка на Роки, декорирана на ръка с акрилна боя и подписана от Сталоун, който е и художник. Тя е продадена за 112 500 долара, 56 пъти повече от началната оценка.