Продължава блокадата на Прохода на републиката

Топ
20:25 - 30 Септември 2023
2792
Продължава блокадата на Прохода на републиката

Протестиращите миньори и енергетици продължиха и през нощта, а след това и през целия ден блокадата и при Прохода на Републиката.

Няма промена в настроението на хората. Те са категорични, че искат гаранция за работните си места и гарантиране на националната сигурност на страната. Те посрещнаха всичко, което идва като информация от страна на правителсвото с викове "Оставка". Днес отказаха да се срещнат с министъра на енергетиката.

Искат той да дойде при тях и го очакваха, но това не се случи. Намерението им е да не се отзоват на поканата на премиера Денков за среща утре.

"Ние не сме излезли за подаяния, за заплати, за обезщетения, за помощи - искаме работа. Искаме достоен труд, достойно заплащане. Това, което смятам, че и досега сме го правили не зле в интерес на държавата и обществото", каза Стефан Стефанов.

"Искаме нашите енергетици да работят, да се развиват. А не да бъдат съкратени. Ей това искаме", коментира пред БНТ Десислава Петкова.

Миньори и енергетици излязоха на мирен протест и на пътя за Кюстендил, в района на автогара Перник. Те са солидарни с колегите си от Стара Загора. Протестиращите скандираха "Искаме работа, а не подаяния" и заявиха, че вчерашното решение на правителството не ги удовлетворява.

Недоволните миньори се обявиха срещу предвидното в Плана за справедлив преход спиране на въгледобива и настояха да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет техни предложения. Днес енергетиците от Перник не блокираха пътища, но по думите им са в протестна готовност