Продължава гасенето на сметището край Цалапица

Свикан е и Областният кризисен щаб

Общество
18:15 - 02 Август 2024
770
Продължава гасенето на сметището край Цалапица

Продължава гасенето на пожара на сметището край Цалапица, което се запали във вчерашния следобед. 

Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22 часа снощи периметърът на огъня бе ограничен с помощта на булдозери. 

На място е събрана тежка техника, която да започне „запръстяване“ на терена, съобщи главен инспектор Димитър Бришимов от пожарната в Пловдив. 

При поредното направено  замерване няма открити вредни концентрации. Безветрие и инверсия са причините димът от сметището да се стеле ниско към околните селища. Миризма се усеща и в центъра на Пловдив. 

Главен инспектор Димитър Бришимов от пловдивската пожарна обясни: "Причината може да е самозапалване, но не е изключена и човешка небрежност или незагасени отпадъци, депонирани на сметището. Прогнозата е, че ако няма аварирала техника, пожарът може да бъде потушен до 24 часа".

Снощи е имало запалване и в завода в Царацово, който се запали преди ден. Горели са останки под металната конструкция, допълни гл. инспектор Бришимов. 

Тежка техника и водоноските на ОП “Чистота” подпомагат работата на огнеборците. Ситуацията продължава да се следи и всички институции работят координирано за потушаването на огъня. На място е и зам.-кметът по екология Иван Стоянов. 

Свикан е и Областният кризисен щаб.