Продължава напрежението с мигранти на гръцко-турската граница

Новини
08:58 - 05 Март 2020
2592
Продължава напрежението с мигранти на гръцко-турската граница

Има шестима ранени мигранти при ескалацията напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле вчера. Единият от тях е починал, защото е бил ранен в областта на гърдите и починал в следствие на раните си, съобщава БНР.

Днес в Одрин (Северозападна Турция) е дъждовно. За последните 24 часа турските данни сочат, че около 5 хил. души са преминали турската граница, което бележи значителен спад в сравнение с пика на кризата.

Една голяма част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, но в близост до границата, така че ако се чуе новина, че границата се отваря, да могат веднага да преминат.

Липсата на подходящи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в някакви импровизирани лагери, палатки, направили са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати сгради. Основните проблеми са свързани с липсата на достатъчно средства за покриване на санитарните им нужди. Най-вероятно се мият в джамиите.

Една голяма част от хората казват, че не искат да преминават незаконно, очакват границата да се отвори и да преминат легално. Силният отпор на гръцките гранични власти е една от причините – някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и т.н.

Големият проблем е, че една огромна част от струпалите се там хора имат сравнително ниско образование. Те са израснали в една много по-различна среда и не много добре разбират как функционира западния свят. За тях понятия като “граничен контрол“ и “визи“ са далечни.

Междувременнно в Кастаниес (Гърция) продължава засиленото полицейско и военно присъствие на граничния пункт. Той продължава да е затворен, както и порталът към ничията земя и браздата с Турция.

Снощният дъжд и влажното време може би са спомогнали за охлаждането на страстите. Последните официални данни, които бяха разпространени от гръцките власти, показват, че за вчерашния ден е имало 11 ареста на мигранти, предимно от Афганистан.

Гръцките гранични власти са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане. Общо тези опити от събота насам са над 2400, арестуваните са 231.