Продължават израелските удари в Централна Газа и боевете в Рафах

Свят
16:23 - 19 Юли 2024
618
Продължават израелските удари в Централна Газа и боевете в Рафах

Израелските сили бомбардираха части от Централна Газа в петък, убивайки най-малко осем палестинци в района на лагера Нусейрат, докато боевете с бойци на Хамас се разгоряха в град Рафах на юг, където здравните власти съобщиха за още петима убити, предава Ройтерс.

В десетия месец на войната, израелските въздушни и танкови обстрели на Централна Газа се увеличиха през последната седмица, убивайки десетки. Жителите съобщават, че израелската армия е взривила много домове през последните три дни.

Палестинските здравни власти съобщиха, че осем души са били убити при два отделни израелски въздушни удара върху две къщи по-рано в петък в бежанския лагер Нусейрат.

В Рафах, където Израел заяви, че цели да разгроми последните батальони на въоръженото крило на Хамас, жителите съобщиха за ожесточени престрелки в централните и западните части на града в петък. Медиците съобщиха, че пет души са загинали при израелски обстрел и телата им са пренесени в болница Насър в близкия град Хан Юнис.

Районът Ал-Маваси, обявен за хуманитарна зона, където израелската армия призоваваше разселените палестинци да се укрият, вече не е безопасен поради смъртоносните израелски атаки. "Няма безопасно място в Газа," заяви палестинската вдовица Азиза Сулейман Амар, като добави, че нападенията са засегнали и хората, които са се съобразили с израелските указания да се преместят в Ал-Маваси.

Ал-Маваси в западните покрайнини на Хан Юнис приютява стотици хиляди палестинци, които се преместиха в района, след като Израел го обяви за безопасна зона. Израел твърди, че атаките са "основани на разузнавателни данни" и са насочени към лидери на бойците от Хамас, след мерки за избягване на цивилни жертви - твърдение, което палестинците отхвърлят като невярно.

В четвъртък премиерът Бенямин Нетаняху направи изненадващо посещение при израелските войски в района около Рафах, като заяви, че военният натиск в комбинация с искането за връщане на 120 заложници в Газа дава резултати. Усилията за примирие, водени от Катар и Египет и подкрепяни от Съединените щати, досега се провалят поради спорове между воюващите страни, които взаимно се обвиняват за застой.

Израел се зарече да унищожи Хамас след нападението от 7 октомври, при което бойци на Хамас убиха 1200 души и взеха над 250 заложници, според израелските данни. От тогава в отговор на израелската офанзива са загинали поне 38,848 палестинци, според здравните власти в Газа. Израел твърди, че е елиминирал половината от ръководството на военното крило на Хамас и е убил или заловил около 14,000 бойци от началото на войната. Израел съобщава за 326 убити негови войници в Газа. Хамас не публикува данни за жертвите сред своите редици, като твърди, че Израел преувеличава, за да представи "фалшива победа".