Продължават масовите смени на членове на СИК във Великотърновско

Политика
10:37 - 07 Октомври 2024
929
Продължават масовите смени на членове на СИК във Великотърновско

Политическите партии в област Велико Търново продължават с масовите смени на своите представители в секционните избирателни комисии.  

Една от политическите сили вече е сменила всичките си представители в осемте секционни комисии в най-малката община в региона Сухиндол. Три седмици преди изборите Районната избирателна комисия във Велико Търново е взела решения за смяна на 90 председатели, секретари и членове на секционните комисии, което, на този етап, е 5 процента от изборните състави.

"Исканията за смени продължават и това се дължи на факта, че в началото, за да спазят срока, партиите подадоха стари списъци с предложения за изборни състави, а в последствие се оказва, че хората или са починали, или се отказват, защото са поели ангажимент към друга политическа сила", коментираха от РИК.

От там очакват до 27 октомври да бъде подобрен негативният рекорд за региона от изборите през 2021 година, когато смените в секционните комисии бяха 21%. Парите, които получават изборните състави за тези избори, са увеличени и е важно хората да минат и обучение, за което също ще получат възнаграждение, посочиха още от РИК.