Продължават опитите да бъдат извадени затрупаните миньори в Китай

В петък тежки машини бяха забелязани да работят на най-горното ниво на рухналата площадка

Свят
15:35 - 24 Февруари 2023
1935
Продължават опитите да бъдат извадени затрупаните миньори в Китай

Спасителите, които се опитват да намерят 47 души, затрупани след срутване в открита мина в Северен Китай, трябваше да променят метода си на работа, за да избегнат причиняването на нови свлачища, съобщиха държавните китайски медии, цитирани от Асошиейтед Прес.

Досега е потвърдена смъртта на шестима души и други шестима ранени са били спасени в мината във Вътрешна Монголия към четвъртък вечерта, съобщи китайската телевизия CCTV.

След голямото срутване в мината, копаенето, извършвано с багери и булдозери, може да доведе до риск от нови срутвания. Спасителните екипи се налага да копаят послойно, за да продължат търсенето си от двете страни на планината.

В петък тежки машини бяха забелязани да работят на най-горното ниво на рухналата площадка, търсейки блокирани превозни средства и затрупани миньори.

Първоначалното пропадане на една от стените на ямата е станало около 13 часа в сряда, затрупвайки хора и минни камиони отдолу под тонове камъни и пясък.

Последвало ново срутване около пет часа по-късно спря спасителните усилия, преди те да бъдат подновени в четвъртък.

Компанията, управляваща мината, Inner Mongolia Xinjing Coal Industry Co. Ltd., беше глобена миналата година за множество нарушения на безопасността, включително несигурни трасета, опасно съхранение на летливи материали и липса на обучение по безопасност, според новинарския уебсайт The Paper.

Вътрешна Монголия е ключов регион за добив на въглища, минерали и редкоземни елементи, който според критиците е опустошил региона от планини, тревисти степи и пустини.

Китай разчита в голяма степен на въглища за производство на електроенергия, но се опита да намали броя на смъртоносните инциденти в мините чрез по-голям акцент върху безопасността и закриване на по-малки рудници, които нямат необходимото оборудване.