Продължават протестите в страната заради безводието

Според някои жителите на Кочериново проблемът идва от разрушен стар водопровод

Общество
14:30 - 31 Август 2024
893
Продължават протестите в страната заради безводието

Протест на жителите на Кочериново затвори пътя към Рилския манастир, съобщи БТВ.

Недоволството на хората идва от водния режим, на който са подложени, но и защото се оказва, че в часовете, когато трябва да има вода, такава няма.

По думите на протестиращите проблемът е от две седмици и обясняват, че водният режим няма как да се спазва, защото потичането на водата е трудно, след като тя се пусне, и няма как да стигне до всички.

Според някои жителите на Кочериново проблемът идва от разрушен стар водопровод, а други смятат, че във водоизточниците има достатъчно вода, която да захрани всички населени места в общините.

Кметът на Кочериново Ива Черногорска също каза, че вода в язовирите има, но тя не достига за хората, а отговорните институции не са дали отговор на въпроса защо е така.

Ако проблемът не бъде решен, хората от района ще затворят и основни пътни артерии.

Протести заради проблеми с водоснабдяването има в Плевен, а жители на свищовските села Хаджидимитрово, Горна Студена и Козловец затвориха пътя Плевен-Бяла при село Павел, предаде БТА.

В Плевен около двайсетина душа са се отзовали на призивите в социалните мрежи да излязат тази сутрин на площад "Възраждане" и да заявят своето недоволство срещу режима на водата.

Според организаторът на протеста Емил Кръстев е време властите да предприемат действия, а не само да говорят. По думите му е редно да се размрази проектът за язовир "Черни Осъм" и да започне строителството на съоръжения, които да облекчат положението в региона.

Редно е прокуратурата да разследва множеството незаконни включвания по магистрален водопровод "Черни Осъм", посочи още Кръстев.

Припомняме, че вчера се проведе среща между областните управители на Плевен и Ловеч и "Български ВиК холдинг", като темата беше проблемът с безводието в двете области. На тази среща се обсъдиха краткросрочните мерки, които могат да бъдат предприети. По-късно служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова обяви, че проектът за язвор на река Черни Осъм се размразява. 

Протестът на жителите на Хаджидимитрово, Горна Студена и Козловец ще продължи и утре. Това обяви организаторът Маринела Друмева и допълни, че десетки хора в селата бедстват и заради това протестните действия няма да престанат, докато не се вземат мерки.

Това е пети пореден протест на жителите на село Хаджидимитрово.