Продават емблематичния хотел "Сторгозия"

Плевенският кмет обяви старт на процедурата

Общество
15:17 - 24 Юли 2023
12024
Продават емблематичния хотел "Сторгозия"

В Плевен предстои тази седмица Общинският съвет да гласува предложение за продажба чрез търг на хотел "Сторгозия". Вносител на предложението, което вече е публикувано на сайта, е кметът Георг Спартански.

Хотел "Сторгозия" е включен в приетата от Общинския съвет програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2023 г. в раздел "Имоти, които Община Плевен има намерение да продаде". Пазарната му оценка е 1 546 100 лв. без ДДС. Хотелът е неефективен и със загуби, каза Георг Спартански пред БНР.

"Не ми е известно да има, поне пред мен официален инвеститорски интерес няма, но ние, общините, трябва да си правим финансово сметката, особено във време на поредица от кризи - пандемия, война, финансова криза, инфлация, икономическа, политическа и т.н. Тъй като общините все пак трябва да получават отнякъде средства, за да могат да осигуряват и гарантират нормалното функциониране на всички съществени системи, публични, които тяхно задължение е да обслужват, тъй като данъци не са вдигани в порядъка от над 10 години в Плевен при многократно нараснала инфлация, общините трябва да си оптимизират както собствеността, така и приходите. Един от тези начини е да се разделиш с неефективна общинска собственост", обясни той.

"На хотел "Сторгозия" само името му е хотел. Той функционира няколко месеца в годината, защото не предлага никакви условия, които да го характеризират като хотел. Там през летния период строителни бригади настаняват свои работници - просто да имат едно легло и подслон, където да пренощуват. Сметката показва, че приходите от тези настанявания в тези стаи са минимум 2 пъти по-малки от разходите по поддръжка и персонал", отбеляза Спартански. 

По думите му средствата от продажбата на сградата ще бъдат вложени в инфраструктура. 

Ако има в момента настанени, те ще бъдат устроени, увери кметът и добави, че социалният център, който е в близост, е с отделен документ за собственост и той не е предмет на продажба. 

Все пак крайната дума е на общинските съветници, които ще заседават в четвъртък.