Продават на търг часовника от последното изкачване на Боян Петров

Новини
18:45 - 03 Декември 2019
4502
Продават на търг часовника от последното изкачване на Боян Петров

Часовникът на топ алпиниста Боян Петров, носен по време на последните му успешни експедиции, ще бъде продаден на благотворителен търг в края на декември. Събраните пари ще отидат за недоносени и деца аутисти. Новината съобщи половинката на катерача - Радослава Ненова, която обясни, че с две ръце подкрепя благородната кауза.  

Смарт часовникът алпинистът е носил по време на двете си последни изкачвания през 2017 година. Тогава той покорява деветия и десетия осемхилядник в кариерата си – Даулагири (8167 м) и Гашербрум II (8035 м). Умното устройство е като мини компютър - то е и навигатор, и компас, има изключително издръжлива батерия и е ценен помощник за алпинистите. Цената му е около 1200-1300 лева.   

Давайки съгласието си, половинката на Боян Петров обясни, че по принцип е против „хора, които не са близки на семейството ми да използват името на Боян за да си рекламират събитията, продуктите или самите себе си.” Тя визира известен доцент, който наскоро, спекулирайки с познанството си с Боян, на негов гръб рекламира произведени от него хранителни добавки.

„От Gаrmin ми се обадиха да попитат дали могат да дарят часовника на Боян за благотворителен търг. Този часовник винаги си е бил техен....но моралните хора и каузи винаги си личат по подхода. Уважението е нещо което прави впечатление! Успех в начинанието!!!!”, даде зелена светлина на благотворителното дело Ненова.

Боян Петров бе най-забележителният български височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра без кислород, общо 10, както и десетки върхове над 5000 метра. Той е първият, изкачил осемхилядниците К2, Канчендзьонга, Манаслу и Гашербрум I, като през 2014 г. поставя рекорд за най-бързо безкислородно изкачване на три осемхилядника за по-малко от 100 дни.

Съни загина на хималайския връх Шиша Пангма през май 2018-а. Алпинистът изчезна и бе издирван цяла седмица в безпрецедентна акция, в която се обединиха спасители от България, Непал и Китай. Тялото му, както и на стотици други катерачи, остана в сред ледените зъбери на планината и не беше открито. Така Съни не успя да направи мечтаната от него "Хималайска корона".    

На декемврийския благотворителен търг отиват и часовниците на други известни спортисти - ултрамаратонецът Краси Георгиев, ски бегачът Станимир Беломъжев, на планинския колоездач Милан Димов, скиорът Радо Янков.