Продават портрет на Сталин, рисуван от Майстора

Началната цена на произведението е 6 500 евро

Актуални новини
18:00 - 10 Октомври 2024
16688
Продават портрет на Сталин, рисуван от Майстора

Едно от най-редките и слабо известни произведения на Владимир Димитров – Майстора е включено в предстоящия Есенен аукцион на Artmark, който ще се проведе на 15 октомври от 19 ч. в хотел "Хаят Риджънси", София. Това е изображение на Сталин, Ленин и Георги Димитров, наречено "Почит към комунистическата партия". Представлява плакат на големия ни художник, изпълнен с масло върху картон с размери 100 на 80 см. Началната цена е 6500 евро.

Творбата датира от края на 40-те или началото на 50-те години на миналия век – период, през който Майстора често е проектирал плакати и постери на политически водачи и партизани, пише "Сега".

Знае се, че подобни портрети на политически фигури са били изключително разпространени около неговия роден кюстендилски край. Под рисунката е изписан лозунгът: "Да живее учителя и вожда на прогресивното човечество, великия Сталин".

Поради крехката материя на плакатите, много малко подобни творби са останали толкова запазени до ден-днешен с така изразен колорит, което превръща тази творба в истинско бижу за колекционерите. Представяйки на преден план образа на диктатора Сталин, тя е и важно свидетелство за времето, в което е създадено и за разбирането на социалната и политическата обстановка в България в този период. Колекционерите и историците виждат в този проект пример как изкуството е било използвано за идеологически цели.

Владимир Димитров-Майстора (1882 –1960), едно от най-ярките имена в българската живопис, твори през първата половина на ХХ век, оставяйки следа в жанровете на портрета, пейзажа и битовата композиция. Неговите творби впечатляват с живите си цветове, идеализираните образи и силното символно въздействие. Майстора има значим принос и като военен художник, създавайки стотици скици на българските войници и техния живот в окопите, като е и първият официален български военен кореспондент.

Есенната селекция на Artmark включва общо 131 творби на художници като Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Танев, Жорж Папазов, Николай Дюлгеров, Светлин Русев, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Казаков-Нерон и др.