Продажбите на презервативи се сриват — младите не правят секс

Eдна четвърт от 18-25-годишните не са имали сексуален партньор през последните 12 месеца

Новини
11:56 - 06 Май 2019
2896
Продажбите на презервативи се сриват — младите не правят секс

Продажбите на презервативи се сриват в световен мащаб и най-вече в развитите държави заради отказа на поколението, родено между 1980 и 1990 г. и наричано милениали или Поколението Y, да прави секс.

Миналата година около една четвърт от 18-25-годишните не са имали сексуален партньор през последните 12 месеца, показват резултатите от мащабно проучване. Това е два пъти повече спрямо 1988 г.

Но и тези, които не са отказали секса съвсем, сега споделят че са по-малко активни в леглото.

Психолози, натоварени да изследват тревожната тенденция, твърдят, че днес по-младите се нуждаят от много повече време, за да поемат отговорностите на възрастните.

По-малко вероятно е милениалите да получат шофьорска книжка, да пият алкохол, да имат платена работа, да излизат без родителите си и да правят секс, обобщават експертите. Според тях младото поколение е все по-вероятно до края на 20-те си години да живее в дома на родителите си.

Всички тези фактори допринасят за сериозен спад в продажбите на презервативи — от 519 милиона долара през 2015 г. днес пазарът се е свил до 486 млн. долара.

Каролайн Леви, анализатор в голяма компания за корпоративни проучавания, споделя, че милениалите са толкова голяма демографска група, че спадът в продажбите на кондоми е съвсем неочакван. “Тенденцията би трябвало да е тъкмо обратната — към растеж”, казва тя.

Надя Кьорнер, вицепрезидент по маркетинг на сексуалното здраве и личните грижи в “Рекит Бенкизер”, производителят на презервативите Durex, казва, че младите хора днес не са толкова загрижени за риска от болести, предавани по полов път. 

“Това поколение смятат, че няма да ги сполети каквото и да е полово преносимо заболяване” — казва тя. — А втората причина, поради която младите не използват презервативи, е че те им създават затруднения.

Поколението Y или „хилядолетниците“, както още се наричат, са всички, родени между 80-те и 90-те години. Те са наследници на поколението X и бейби бумърите, които се раждат непосредствено след края на Втората световна война. Наричат ги още “тези, които отказват да пораснат”.