Проект: При тежко престъпление аутопсията ще се снима на видео

Заключенията на съдебните медици ще бъдат написани подробно и ясно

Крими
21:45 - 10 Август 2023
2091
Проект: При тежко престъпление аутопсията ще се снима на видео

Заключенията на съдебните медици от аутопсии и прегледи на живи жертви на насилие трябва да бъдат написани подробно и ясно, така че да са разбираеми и за човек, който няма медицинско образование.

Това предвижда проектът на стандарт по “Съдебна медицина и деонтология”, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. В момента стандарт за тази медицинска специалност няма, а това според юристи дава широка възможност за тълкуване на съдебно-медицинските експертизи.

За нуждата от бързо приемане на стандарт за дейността на съдебните медици се заговори след случая на насилие в Стара Загора, при който 21 нарязвания, нанесени на 18-годишната Дебора, бяха определени като лека телесна повреда. За последно норми за работата на съдебните медици са разписвани през 1984 г., твърдят медици.

Новият стандарт, представен от екипа на здравния министър Христо Хинков, описва подробно изискванията към отделенията по съдебна медицина, както и към специалистите, които работят в тях - лекари, специализанти, химически и биологически експерти, санитари и пр.

Подробно са разписани и стъпките при аутопсия и съответно при освидетелстване на жив пациент. Изрично е посочено, че при изнасилвания експертизата може да бъде извършена само от съдебен медик.

При извършване на аутопсии всеки етап от работата на лекаря трябва да бъде документиран чрез снимки. А медикът подробно да опише писмено работата си и особено увреждания на органи, които са нанесени при извършване на експертизата. При особено тежки престъпления аутопсията трябва да бъде заснета на видео. Тези правила важат и за работата на съдебните медици при първоначален оглед на местопрестъпление.

Съдебните медици са длъжни да информират прокуратурата и съда дали са им нужни допълнителни изследвания, за да се произнесат, и да искат такива да бъдат назначени.

При работа с живи хора, на които трябва да се направи съдебно-медицинска експертиза, пък е нужно да присъства служител на органите на реда, който да е от същия пол като пострадалия. Освен това лекарят трябва да избягва особено болезнени изследвания, освен ако пострадалият изрично не се съгласи на тях.