Проект: Речен площад "Лъвов мост" в София

Актуални новини
15:28 - 11 Март 2022
3379
Проект: Речен площад "Лъвов мост" в София

Нещо нетрадиционно, но съврменно, романтично и едновременно модерно пространство може да се превърне в едно от най-популярните места в София. Това предлагат архитектите от "Колективът" в проекта си Речен площад "Лъвов мост", с който участват в "София избира зеленото".

За втора поредната година програмата на Столична община "София избира" финансира реализирането на проект избран чрез онлайн гласуване от столичани. Бюджетът е 1 млн. лв. През миналата година гражданите гласуваха и избраха проектът за модерни училищни тоалетни.  Ако спечелилият проект е на по-малка стойност, тогава общината финансира и класираният на второ място, пише stolica.bg.

В тазгодишната надпревара е заложено отново на екологията -"София избира зеленото" и прави впечатление едни интересен проект, който е напълно в крак с тенденциите в градоустройството - трансформация на изоставено или нетрадиционно пространство, каквото е коритото на реката на емблематичния Лъвов мост в столицата. 

Именно архиктектите от "Колективът" са намерили решение, как под кръговото с лъвовете Речен площад "Лъвов мост, на стойнос 461 100 лв., ще превърне в атрактивно място в София, в коритото на река Владайска. Общо проектите в "София избира зеленото" тази година са 38, а срокът за онлайн гласуване е до 14-ти март, а осъществяването е през идната година.

“Речен площад Лъвов мост” е смелото проектно решение на фондация “Колективът” за изграждане на ново обществено място в коритото на Владайска река под емблематичния мост. Проектът цели да трансформира сърцето на стара София в ново място за отдих и събития в една ключова част на града, където липсват паркове.

Авторите на предложението от фондация “Колективът” вече от две години провеждат там градския фестивал “Реките на София”, който цели да покаже как мястото може да се използва за събития, спорт и култура. Проектът “Речен площад Лъвов мост” цели да създаде ново атрактивно и достъпно обществено пространство на бреговете на Владайска река край Лъвов и възроди историческия център на София.