Проектопремиерът Денков се среща с партиите (НА ЖИВО)

ГЕРБ била съгласна с темите на ПП, но разговорът за подкрепа бил закъснял, ДПС не харесва варианта за партиен кабинет

Политика
11:43 - 16 Декември 2022 (обновена)
2940
Проектопремиерът Денков се среща с партиите (НА ЖИВО)

Проектопремиерът на Продължаваме промяната - акад. Николай Денков се среща с ръководствата на парламентарните групи за преговори за съставянето на евентуален кабинет с мандата на бившите управляващи от ПП, след провала на процедурата по първия с избрания от ГЕРБ начело на МС проф. Николай Габровски. 

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че темите, важни за формацията на Бойко Борисов, отдавна са били определени и били част от дневния ред и на ПП. 

"Този разговор обаче е дълбоко закъснял - за търсенето на подкрепа, след като комуникацията между парламентарните групи и при връчения първи мандат не се осъществила", каза Атанасова. Тя добави, че одобрявала персонално фигурата на проф. Денков като кандидат за премиер, но в ГЕРБ не били съгласни да се търси консенсус между ПП и ГЕРБ за останалите представители на Промяната, които вече били във властта и се компрометирали, като явно визира съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев. 

"С уважение към вас, но не и към позицията, за която сте предложен, на кукла на конци, и зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите", сопна се Атанасова. И напусна срещата заедно с останалите представители на ГЕРБ. 

Дебатът с БСП преля в ново обсъждане на поправките в Изборния кодекс, касаещи връщането на хартиената бюлетина, като Денков напомни на левицата, че е обещала смесен вот, който всъщност се е превърнал в елиминиране на машините. И каза, че пред обществеността има много по-важни теми от това.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък върна разговора в полето на действията на МВР, ръководено по времето на кабинета "Петков" от депутата й Бойко Рашков и незаконните нахлувания по домовете на симпатизанти на Движението, както и за обявяването от Конституционния съд за нарушаването на основния закон от Кирил Петков по отношение на министерския му пост по време на служебния кабинет на Румен Радев, даден му, докато все още е бил канадски гражданин.

Карадайъ напомни, че политическо-партийният популизъм е налице, но когато станело въпрос за действия, неговите изразители ги нямало на терен за действителната съдебна реформа. "Когато говорим за добри намерение, би било добре те понякога да са подплатени с действия", отправи забележка той към кандидат-премиера на Промяната. 

"Това, което сте ни представили като писмо, виждаме в него идеите на проектокабинета "Габровски", чийто състав обаче нямаше ясни партийни окраски. Сега ни предлагате партиен кабинет срещу нашата подкрепа за политики", добави още Карадайъ. И попита дали ПП е съгласна на реципрочен вариант от ДПС. 

Очаквано, от Демократична България изразиха подкрепа за кабинет "Денков", а лидерът на "Български възход" Стефан Янев повтори тезата си, че разговорът е необходим, ако всички, които декларират желанието си пред избирателите за изпълнят обещанията си пред тях чрез работещо редовно правителство, са искрени.