Проф. Александър Маринов: Изненадах се за смс-а на Петков, абсурд е премиерът да арестува

Политика
20:10 - 17 Октомври 2022
4823
Проф. Александър Маринов: Изненадах се за смс-а на Петков, абсурд е премиерът да арестува

"Вместо да намерят начин да разговарят за евентуалните допирни точки, приоритети и цели на едно управление, или дори ако искате, вместо да говорят каква работа биха могли да свършат, докато преговарят за правителство, те се разправят с неща, които са…, това просто наистина е нелепо. А на всичкото отгоре, това се изкарва като някакъв супер важен политически въпрос. И защо се чудим тогава, че 2/3 от българите не искат да гласуват, а хора, колкото за една парламентарна група, отиват и гласуват с "Не подкрепям никого“. Това е съвършено логично и за съжаление, се очертава така и да продължи."

Така политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента, коментира пред "Радио Фокус" дискусиите в парламента за участието на Зеленски в първото заседание на Народното събрание, както и присъствието на Елеонора Митрофанова. 

"Аз смятам, че ще е много интересно да видим, ако излязат тези три-четири партии и кажат на избирателите, включително на своите – "Друго не може да направим за вас, обаче – ето, виждате ли, не поканихме Митрофанова“. Да видим колко ще се зарадват избирателите. А иначе вашият въпрос е основателен, тъй като е ясно, че парламентът е силно фрагментиран и политическа коалиция не е възможна. Значи трябва да се търси някаква програмна територия, на която евентуално да се съгласят партиите, че трябва да работят в обозримо бъдеще, кратко бъдеще. Но както виждате, няма и намек за такива теми. Всяка партия си има свой разказ, както се казва, своя приказка и се създава впечатление, че партиите вече се готвят за следващите избори", коментира проф. Маринов. 

По темата за развитието на мандатите Маринов заяви, че ГЕРБ имат само една опция - да предложат, след като твърдят, че могат да предложат относително неутрален, т.е. не включващ ярки партийни фигури кабинет, след като други не искат или повечето от другите не искат официално да го подкрепят, внасят едно предложение и тогава ще видим, може пък да се получи едно подкрепено правителство на малцинството. Разбира се, това е малко вероятно, но все пак това е един вариант. След това вторият мандат също е ясен – той ще отиде при "Продължаваме промяната“. Там нещата също са очевидни, защото вероятно ще имаме реципрочен отговор от страна на ГЕРБ след провала на първия мандат. Разбира се, възможно е ГЕРБ да преосмислят, да решат нещо друго, но някак си ще бъде и за тях много трудно да го обяснят на своите избиратели – как ще подкрепят правителство на тези, които правеха клипчета пред затвора и многократно заявяваха, че искат да пратят лидера им там, заяви Маринов.

"Тук става въпрос за политически намерения. А иначе разбира се, че всеки, за когото има съмнения, трябва да бъде разследван от правосъдието, независимо какъв е той или какъв е бил, но не може една политическа партия едва ли не да излиза с манифест, със свое основно послание "Ние ще вкарваме в затвора“. По принцип партиите не вкарват в затвора. Аз и затова се учудих много – ако това е вярно, разбира се, което твърди Слави Трифонов, че Кирил Петков е пратил един горд SMS "Арестувах Бойко Борисов“ и т.н. Министър-председателят не арестува – това е абсурд! Дори самото мислене от този тип е абсурдно. Но както и да е. Така че смятам, че и вторият мандат, при провал на първия и особено при тези разправии около първия и втория, няма да завърши добре. И тогава идва този митичен трети мандат. На кого ще бъде даден не може да се каже сега", каза още той. 

По темата за още едно служебно правителство, проф. Маринов коментира: Кой нормален си мисли, че президентът гори от желание да се нагърби с управлението на страната без парламент, много е вероятно и без бюджет, защото аз съм скептичен дали ще свършат тази работа, с много сериозни проблеми – икономически, социални и т.н.? Че кой нормален човек, освен ако не е политически мазохист, а според мен президентът не е такъв, ще гори от желание? Той просто изпълнява своето конституционно задължение и това е всичко.