Проф. Александрова предупреди: Индийският вариант може да преобърне хода на пандемията

Вълната беше много страшна, казва българка, която е преподавател в Индия

Новини
08:42 - 21 Юни 2021
4097
Проф. Александрова предупреди: Индийският вариант може да преобърне хода на пандемията

Определено индийският вариант е много по-заразен, два пъти по-лесно се предава вариантът Делта от оригиналния вариант, факт е, че във Великобритания случаите започнаха да се увеличават. Това заяви пред Би Ти Ви вирусоложката професор Радостина Александрова.

Според нея данните дали той предизвиква по-тежка клинична картина все още са малко. В Русия също нарастват драматично случаите. Страните, в които индийският вариант е навлязъл, те са повече от 70, може да видят възникването на нова вълна, още повече ако в тях няма достатъчно ваксинирани. Възможно е този вариант да преобърне отново хода на пандемията, каза още професорката.

Единственото, което може да ни помогне, е ваксината. Лятото е моментът да се подготвим за есенно-зимния сезон, добави Александрова.

Според нея има публикация, очакваща лицензиране, която показва, че РНК ваксините, при две получени дози, пазят около 88% от индийския щам.

Вълната в Индия беше много страшна и хората много се изплашиха и започнаха масова кампания за борба с вируса, заяви пък по телефона и Биляна Мюлер, българка в Индия, която е преподавател в местен университет. Жителите на страната масово се обърнали към йогата и дихателните упражнения.

Много бързо започна ваксинационната кампания. От 1 май започна кампанията за безплатна ваксинация, създаде се платформа за ваксиниране и добра организация. Има избор между 2 ваксини – едната е индийска, другата е на „Астра Зенека“, но произведена в Индия. Мюлер била изненадана от добрия ред, когато самата отишла да се ваксинира.

В момента мерките са минимални. Магазините са отворени, движението е възстановено, разказа още Мюлер. В университета, където българката работи, много хора са починали от болестта и преподавателският състав е намален с една трета, така че сега работата се преразпределя. В самата Индия нямало информация за това какви са разликите при боледуването от щамовете.