Проф. Анастас Герджиков: Не съм партиен кандидат, нека се обединим

Още от дете спортът ме научи на ред и дисциплина, с които постигнах резултати и национални рекорди, сподели кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева

Политика
12:55 - 03 Октомври 2021 (обновена)
3912
Проф. Анастас Герджиков: Не съм партиен кандидат, нека се обединим

За мен наистина е чест и гордост да застана пред вас, приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас трябва да заплати цената, която е получил от родината, от сънародниците". Това заяви проф. Анастас Герджиков при представянето на кандидатпрезидентската двойка на инициативния комитет, подкрепен от ГЕРБ-СДС.

"Няма да говоря като политик, готов съм да поема отговорността и да помогна за обединението - хората и нацията, а не на политиците", допълни Герджиков. По думите му той има за цел да върне нормалността в политическите отношения.

"Не съм партиен член, не съм партиен кандидат, очаквам подкрепата на всички граждани, които припознават нуждата да си подадем ръце за спасение от сегашната ситуация", заяви Герджиков.

"Обединение в парламента например не означава всички партии да станат едно. Идеята на партиите е да представляват само част от обществото. Обединение не е да се съберат добрите и лошите, битите и биячите. Обединението е да се разберем по темите, по които има пълен консенсус в българското общество", каза той. 

Обединение по думите му е имало след 2014 година, когато всички партии прегърнаха идеите, че образованието е приоритет. 

Сегашният ректор на Софийския университет каза, че подготвят експертни съвети във всички области, от които да се съветва. "Разчитам на всички вас и на голям кръг експерти. Никой от нас не знае всичко. Готвим експерти, които да ни съветват по най-важните теми. Ние не сме избирали г-жа Митева заради това, че е военнослужещ и има чин. Аз я познавах като майка и жена с кауза, която се бори за правата на хората. Тя иска равнопоставеност на жените", каза той. 

"Не съм търсил човек, който да отговаря на стереотипи, за да компенсира това, че аз съм академичен човек. Исках човек с биография на активна личност с кауза", добави ректорът на СУ.

Проф. Герджиков призна, че през последните дни е чул много лоши неща за себе си, но той няма да влиза в този тон и да изкарва компромати. 

"Няма да се противопоставяме остро и нечестно. Само, ако наистина сме обединени, има смисъл. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Много хора ми се обадиха", призна той. 

Преди него вицето му полк. Невяна Митева сподели, че е горда майка на три деца и има прекрасен съпруг. "Благодаря на Бог, че се радвам на три прекрасни деца и силен, смел и любящ съпруг", каза тя. 

"Още от дете спортът ме научи на ред и дисциплина, с които постигнах резултати и национални рекорди, които само преди 3 дни навършиха 33 години. Повече от 3 десетилетия, службата ми в името на Родината, осмисля живота ми и ми даде чувство за сигурност и самочувствие", призна полк. Митева.

Тя разказа, че е работила и в много неправителствени проекти, помагала е на семейства и деца с различни нужди, а това й е донесло дълбока удовлетвореност. 

"Дойде време за обединение - истинско, затова се включвам в изборите. Не трябва омразата да осакатява живота. Не искам да живеем разделени. Можем да вървим напред заедно. Нека бъдем любящи човеци. Благодаря на всеки тук за това, че застана до нас с имената, историята и постиженията си", каза тя.

Според нея заедно можем да дадем истински смисъл на думите "наистина обединени".

"В учебниците по история на България миналото на нашата страна е описано в цялото й величие, но и нейните тежки моменти. Има времена на възход, но и трагични времена. Историята ни показва, че винаги периодите на война са последвани от периоди на мир, а периодите на противопоставяния от времена на мирен и съзидателен труд. Периодите на конфликти са следвани от периоди на спокойствие и сигурност“, каза в началото председателят на Инициативния комитет Радослав Чолаков - юрист и бивш депутат от ГЕРБ.

„На 21 ноември 2021 г. в учебника на България ще бъде отворена нова глава. От българите зависи какво ще пише в нея. Може да пише, че е продължил един кратък, но мрачен период на безпътица, на морална, политическа и икономическа криза. Може да пише, че новият период е период на духовността, на сигурност, стабилност и съзидателен труд.

Какво ще пише в учебника и какво ще научат бъдещите поколения за нас зависи само и единствено от нас. Със съзнанието за тази отговорност ние от Инициативния комитет за издигане на независими кандидати за президент и вицепрезидент на България представяме пред българското общество нашите кандидати за президент  - проф. Анастас Герджиков и за вицепрезидент г-жа Невяна Митева, каза в началото Чолаков.