Проф. Ангел Димитров: Политиците в Скопие ни върнаха над 20 г. назад

Лепят се етикети от югопропагандата, заяви съпредседателят на Смесената комисия

Политика
17:31 - 05 Ноември 2022
2660
Проф. Ангел Димитров: Политиците в Скопие ни върнаха над 20 г. назад

Политиците в Скопие ни върнаха не 20 години, а повече години назад в двустранните отношения. Наблюдаваме циклична повторяемост в отношението към България през различните етапи на все още краткия живот като независима държава на днешната Република Северна Македония".

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, бивш първи посланик в Скопие. В края на месеца предстои нова среща на Комисията в Скопие.

Историкът допълни, че тези забрани влияят върху работата на Комисията, тъй като директно се казва, че единствено правоверна от гледна точка на Скопие е тяхната интерпретация на миналото.

"Лепят се етикети, които се разминават със сериозния научно-исторически анализ, а са изцяло подвластни на военната и следвоенната пропаганда, и то югославската комунистическа пропаганда, и са превърнати в политически и исторически постулати, които не подлежат на оспорване. Лекотата, с която се обясняват и събития, и личности изцяло е в пропагандното русло, което идва от далечното минало", каза професорът.

Той отбеляза, че към евроинтеграцията може да се върви много бързо, но когато бъдат изоставени старите нагласи на охраняване на митове и идеологически постулати.