Проф. Ангелов: Европа се готви за трета вълна

Новини
10:08 - 04 Февруари 2021
3913
Проф. Ангелов: Европа се готви за трета вълна

"Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Европа се готви за трета вълна", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Искам да сме готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва към Стария континент", допълни Ангелов.

"На 13-о място сме в ЕС по смъртност. Все още сме в светлата зона е ЕС, но моята прогноза е, без да претендирам, че е вярна, е, че през февруари ще имаме постепенно покачване на заболяемостта", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчийски подкрепи хипотезата на доц. Кунчев.

"Цифрите доказват, че има събуждане в столицата и в Кюстендил, а и в някои други области", каза ген. Мутафчийски.

"Смъртността не стигна до плато, а просто стигна до най-ниските си стойности – 7,9 на 100 хиляди. Не искам да съм лош вестител, но не мога да спестя факти. Ако имате намерение да питате кога и как ще се разхлабват мерки, тези въпроси няма да звучат много издържано", допълни ген. Мутафчийски и прогнозира нов пик до 3 седмици.

Според проф. Ангелов тези, които няма да се ваксинират, са ясни, тези, които ще се ваксинират, също са ясни. Проблемът на ваксинирането е един – онези почти 50% от българите, които не знаят дали ще се ваксинират, те са нашият таргет, поясни здравният министър.