Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Посланията на Борисов издават страх

ПП и ГЕРБ се надпреварват кой да изкара другия виновен за предсрочни избори, смята политическият психолог

Политика
16:40 - 05 Март 2024
12488
Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Посланията на Борисов издават страх

Проф. Антоанета Христова, политически психолог 

-Проф. Христова, на партийния форум днес лидерът на ГЕРБ нахока ПП-ДБ, каза, че са узурпирали властта, но в същото време им предложи брак – защо? Как тълкувате това изказване на Борисов?

-На първо място, все още заплахата за него не е отминала - предвид делата, които му стоят на главата и които бяха оттеглени от активност след махането на Иван Гешев. Смятам, че Борисов все още не се чувства спокоен, за да излезе в незащитена позиция извън парламента.

-Т.е, предложението му е продиктувано от страх?

-Да, това е първият фактор – че има страх или несигурност от негова страна.

Втората причина е, че в момента той самият не е сигурен кога е в интерес на партията да има избори.

По простата причина, че сега моментът е най-подходящ за провеждането на 2 в 1 – защото се готвят проекти, които могат да наберат сила в следващите месеци. И съответно да има изненадващ резултат на следващи предсрочни избори – ако те примерно се забавят три-четири-пет месеца. Затова според мен Бойко Борисов все още не е е убеден, че не трябва да направи избори две в едно.

Трети фактор – той ги ругае, говори срещу ПП-ДБ в името на от-граничаването. Това е очевадна подготовка за предизборна кампания. И четвърто – според мен в момента битката е за това кой ще бъде виновен за предсрочни избори.

При всички положения целта ще бъде да се припише вина на другите. В тази ситуация на блъфиране – в която всеки блъфира, за да види намеренията на другия и да провери докъде ще издържат нервите му – най-голямата цел на всички е да изкарат другия виновен за провеждането на предсрочни избори. Т.е., към днешна дата тази конференция на ГЕРБ е малко в нищото проведена. Тя е в ситуация, в която няма формулирано ясно и чисто експертно мнение за плюсовете и минусите, ползите и загубите от това ГЕРБ да продължи да има нещо общо с ПП-ДБ или да върви към предсрочни избори.

И всичко това е на фона и на личната несигурност на лидера.

-А самите ПП-ДБ според вас как ще реагират – ще приемат ли тази оферта или...? 

-ПП-ДБ са доста притиснати до стената. Защото ако изпуснат в момента властта, може и да не могат да се върнат в нея. И по-специално това се отнася до ПП, тъй като виждаме, че Христо Иванов може да направи завой към ГЕРБ.

В този смисъл ми се струва, че на ПП им е по-неизгодно да развалят играта с ГЕРБ в момента.

Интересът е много повече от страна на ГЕРБ. Ако Борисов не направи 2 в 1, имам за себе си усещането, че причината ще бъде в персоналната му несигурност.

-Излиза, че ако се стигне до брак между ГЕРБ и ПП-ДБ за следващите три години, както Борисов предложи днес, той ще е в резултат на страх и от двете страни?

-Страх и от двете страни, точно така. А ако се стигне до избори две в едно – целта е да се види кой ще поеме отговорността за това. Като интересът е повече в ГЕРБ, защото утре може да бъде късно - в резултат на идването на новите алтернативи. А те идват, те са вече в наличност.

-Кой визирате – партията на Васил Божков? Защото Румен Радев още няма такава...

-Тя ще се появи по някакъв начин. По някакъв начин определени политици ще играят на страната на „Трети март” – казано символично - като лява политическа алтернатива.

Не смятам, че няма да бъде играч и Васил Божков.

Не смятам, че няма да бъде, защото там ще има много голям ресурс. Ако има 2 в 1, смятам, че и инициативите на Гешев също са доста политически. Всичко това ще бъде послание към всички отвратени от сегашната формула. Това означава, че сега е може би най-добрият момент за избори две в едно.

Снимка: Агнес Методиева