Проф. Антоний Тодоров: ГЕРБ ще опита да си купи подкрепа

Личности
22:30 - 04 Април 2021
8334
Проф. Антоний Тодоров: ГЕРБ ще опита да си купи подкрепа

„Ако се сформира правителство, ще е много трудно. ГЕРБ със сигурност ще опитат по техния начин, т.е., с опит да си купят подкрепа. Не мисля, обаче, че ще успеят”. Това заяви политологът проф. Антоний Тодоров пред dir.bg по повод последните данни за резултатите от парламентарните избори.

Според Тодоров след неуспешния опит за съставяне на кабинет ще се завърти въртележката на мандатите.

„Не вярвам БСП да е в състояние самостоятелно да направи правителство, защото тя самата има този проблем с изолацията. Оттам насетне кой ще е третият е много интересно, защото президентът ще има свободата да реши. Въпросът е коя от всичките партии като "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Мая Манолова или пък Демократична България ще е най-склонна да води диалог с другите и да ги убеди да направят някаква правителствена формула”, смята политологът.

„Разбира се, по-честно е да има нови избори. В такъв случай ще се завърти въртележката за назначаване на служебно правителство и те ще бъдат някъде в края на юни, според конституционната процедура. Не съм много сигурен, че партиите попаднали сега в парламента ще искат нови избори”, подчерта Антоний Тодоров.

„За това ми се струва, че е възможно да се намери някаква правителствена формула и тя ще бъде много трудна, но ще прилича на правителство, оглавено от непартиен човек, подкрепено от три или четири партии, които могат да формират мнозинство в парламента”, завърши професорът.