Проф. Аргирова: Многото антитела след Covid не са сигурна защита

Новини
16:05 - 22 Октомври 2021
3244
Проф. Аргирова: Многото антитела след Covid не са сигурна защита

Въвеждането на зеления сертификат е закъсняла мярка, това трябваше да стане още през лятото, заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. 

„Трябваше през цялото лято тази мярка да съществува. От тази заповед произтичат неща, с които не съм особено съгласна. Никак не съм съгласна, че след първата от две ваксинационни дози ще се издава някакъв документ, с който хората да могат да излизат навън“, каза проф. Аргирова.

По думите й, няма дискриминация за хората с антитела от естествено преболедуване на Covid-19. Проф. Аргирова обясни каква е разликата между придобития имунитет след ваксинация и след преболедуване.

„Когато човек се зарази по естествен път с вируса, целият вирус влиза в него. Организмът и имунната система се стараят да образуват антитела срещу всички белтъци на вируса, а те са 29 или 30. Когато имаме работа с ваксина, тогава ние вкарваме един или два белтъка в организма, но този белтък е строго презициран кой е. Точно се знае защо е той, защото очакваме срещу него да се образуват не просто антитела, а такива, които ще ни протектират срещу бъдеща инфекция и бъдещо нападение на вируса.

В този контекст, антителата, които се образуват след естествено заразяване с вируса са общо голям куп от антитела, спрямо различни белтъци, но сред тях може и да няма от тези предпазващи или както ние ги наричаме неутрализиращи антитела. Това е цялата работа – човек може да има много антитела, но те да не са с предпазваща функция“, обясни проф. Радка Аргирова.

По думите й, това е причината да не се издава зелен сертификат на хора с антитела.

По отношение на срока, в който ваксините пазят, проф. Аргирова каза:

„Досега са изминали 10 месеца след първата ваксинация срещу Covid-19. В научните списания се твърди, че ваксините, които сега се използват ще ни пазят две години. Така или иначе, тези две години още не са минали, дори цяла една не е минала. Виждаме, че има предпазване вече осем месеца“.

Проф. Радка Аргирова прогнозира, че България ще остане огнище на Covid, което непрекъснато ще се мести по области и места.