Проф. Байкова: На всеки час трябва да пием вода, за да няма слънчеви и топлинни удари

През лятото е добре да носим светли дрехи, съветва диетологът

Актуални новини
10:32 - 04 Август 2020
1811
Проф. Байкова: На всеки час трябва да пием вода, за да няма слънчеви и топлинни удари

Режимът на хранене в топлите месеци е коренно различен от този през студените месеци. Ние имаме циклично хранене, т.нар. сезонно и инстинктивно организмът на човек подбира тези храни, които са подходящи, за да се чувства комфортно, това посочи в Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Донка Байкова, специалист по диететика и хранене.

По думите ѝ леките храни съответстват на физиологичната потребност на човека от калории и нутриенти, които трябва да осигурят на организма достатъчно течности, витамини, минерали, соли. При 34 градуса температура на околната среда терморегулацията се осъществява единствено чрез изпотяване, затова и храните, които подбираме са с високо водно съдържание - това е групата на растителните храни - плодовете, зеленчуците, припомни проф. Байкова и допълни, че в този сезон изключително важно е да консумираме достатъчно количество вода.

Това означава, че възрастният човек трябва да включи по 40-50 милилитра вода на кг телесно тегло. "Ако човек е физически активен, два часа преди тренировка трябва хубаво да подготви тялото си с около 700 милилитра вода, непосредствено преди тренировката - още толкова количество и по време на тренировката на всеки час по още 700 милилитра", препоръча проф. Байкова. Течностите, които приемаме, освен вода, могат да бъдат айрян с щипка сол или доматен сок, плодово-зеленчуково смути.

Проф. Байкова се спря и на опасността от слънчеви и топлинни удари, като предупреди, че жаждата е закъснял симптом на дехидратацията. Недопустимо е да допускаме жажда. На всеки час трябва да поемаме по чаша вода. Зависи дали сме на закрито или отвън на открито - добре е помещенията да се охлаждат, като се съобразяваме да не поддържаме голяма разлика в температурата в затворено помещение и външната среда. Допустимата амплитуда е 7-8 градуса. За хората, които приемат медикаменти за лечение на хипертония, алергии, диабет и др. е добре да приемат по-големи количества течности, за да се предотврати топлинен удар.

Специалистът по диететика и хранене обясни, че при топлинния удар няма изпотяване заради дехидратацията от предишния период. В тази ситуация може да се стигне до загуба на съзнание. При слънчев удар под въздействие на излагане на светлина и топлина, първоначално има много силно изпотяване, впоследствие симптоматиката е същата като при топлинния. В случай на подобно състояние е важно охлаждане на цялото тяло, поемане на течности. За да се предпазим от това е добре да носим светли дрехи, посъветва тя и отново припомни в никакъв случай да не забравяме да приемаме достатъчно течности.