Проф. Балтов: Катастрофата с COVID-19 би дошла при 300 заразени на ден

Здраве
10:46 - 25 Юни 2020
4205
Проф. Балтов: Катастрофата с COVID-19 би дошла при 300 заразени на ден

300 заразени на ден у нас би била критичната граница за развитието на коронавирусната епидемия в страната и натоварването на здравната система. Така шефът на Институт "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира поредния пик от първата вълна на инфекцията. Той обясни, че до това число няма да се стигне, ако хората спазват мерките. 

Самият той все още се намира под карантина заради положителен антителен тест, макар и да е дал 2 отрицателни PCR проби. 

"Вече България има 36 лаборатории, които правят по почти 3000 проби на ден. В момента се тестват много повече контактни на вече заразени, както и рискови. Това дава отговор на увеличената бройка. Друг е въпросът доколко се спазват мерките - трите "Д". Гледаме какво става по нощните заведения, по спортните събития", каза проф. Балтов в интервю за "Марица". 

От думите му стана ясно, че той е силно възмутен от кръга около детския инфекционист доц. Атанас Мангъров, който твърди, че вирусът не е по-опасен от грипа. "Подобни мнения дадоха хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози. Опитваха се да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите", коментира шефът на "Пирогов". 

Към момента в болницата има 21 пациенти с COVID-19, а един е на апаратно дишане. Преди влошаването на ситуацията в последните 2 седмици, "Пирогов" е имал светъл прозорец от 10 дни без нито един коронавирусен пациент. 

"Мачове може да се играят и пред празни трибуни. А при 50% капацитет на тези дискотеки не знам дали имат някаква печалба. То май и няма огромен наплив от желаещи да ходят. Но мисля, че мерките на Здравното министерство са разумни. Не съм убеден, че Гърция прави по 3000 теста на местата, където са туристите. И там ще се увеличи броят на заразените, тъй като придвижването е свободно. Няма как Гърция да бъде подмината при тенденцията във всички останали съседни на нея страни. Всеки има право на избор - сезонът или здравето. Аз лично няма да си помисля за туризъм в чужбина още една година. По нашето море и планини - да. Предполагам, че туризмът ни ще живне след 15 юли", коментира още проф. Балтов. 

Той се кани да прекара отпуската си не в съседна Гърция обаче, а на къмпинг "Арапя", където отмаря в последните 40 години.