Проф. Балтов: Маса народ е с положителни проби, а ходи на работа

Отрицателен ПСР за вируса нищо не значи, напомни здравният министър

Общество
10:22 - 19 Ноември 2020
3787
Проф. Балтов: Маса народ е с положителни проби, а ходи на работа

Ако си спомняте брифинга на Цветница, че плашим хората, бих попитал, какво е по-различно в момента от тогава? По-различното е, че тогава имаше стриктни мерки, а сега хората решиха, че не ги касае. Така директорът на Институт "Пирогов" проф. Асен Балтов се включи в традиционния брифинг в Министерския съвет след заседанието на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

"Правим всичко по силите си, няма да оставим никого на улицата, но моля ви се, бъдете така добри, спазвайте мерките, слагайте маските. Правят се бързи антигенни тестове, а много от положителните отказват да си направят ПСР-тестове и продължават да ходят на работа и да заразяват близките и околните си", разкри Балтов. 

И призова - време е обществото да бъде отговорно към себе си и към медиците. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов допълни, че не е съгласен заповедите му да не се спазват в посочения от него обем, като отново нахока болнични директори, че отказвали да разкрият COVID-сектори. "Опитвам с различни методи това да се случи с всички законови средства. Там, където установя, че заповедите не се спазват, много скоро ще има персонални промени", предупреди той. 

Попитан има ли епидемия от вирусна бронхопневмония в страната, предвид отрицателни ПСР тестове, министърът обясни, че отрицателна проба не означава, че пациентът действително не е носител на коронавируса. "Пациентът може да е бил положителен от носоглътката, след това да е получил усложнения и вирусът да се е преместил в дробовете", обясни отново Ангелов. 

Започва проучване и на медицински лица, подложени на резаразяване с инфекцията заради данни, получени вчера във ведомството.