Проф. Балтов: На 15 януари ваксината трябва да е у нас

Възможно е тя да бъде включена в имунизационен паспорт за Европа

Актуални новини
10:05 - 28 Ноември 2020
3082
Проф. Балтов: На 15 януари ваксината трябва да е у нас

След 15 януари няколко ваксини COVID-19 трябва да са в България. Това обеща директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите.

„Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, обясни проф. Балтов пред БНТ. 

Шефът на „Пирогов” подчерта, че за момента ваксината ще безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа.

Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни. Според Балтов масово тестване няма да свърши работа, тъй като около 15% са преоболедували и все още няма масова среща с вируса. „Ваксинацията ще подобри начина на живот”, каза още шефът на „Пирогов” и допълни, че

той също ще се ваксинира.

От днес влизат по-строгите мерки у нас, като благодарение на тях проф. Балтов и Щабът очакват до 14 дни новите случаи да намалеят наполовина, а до 21 дни - да намалеят и смъртните случаи. 

Той обясни, че мерките са въведени до 21-и декември, за да можем да празнуваме празниците.

Проф. Балтов обаче подчерта, че не трябва да се разпускаме – трябва да имаме маски навън, да не се срещаме с много хора.

„На фона на другите държави нашите мерки не са толкова строги и няма да засегнат толкова много бизнеса. Здравето е номер едно, защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания, които могат да бъдат отложени във времето. Хубавите неща предстоят”, философски заключи той.