Проф. Балтов: Нямаме върнат пациент, фургоните вършат работа

Според шефа на "Пирогов" лекарите се заразяват навън, а не по време на работа

Общество
08:52 - 16 Ноември 2020
3331
Проф. Балтов: Нямаме върнат пациент, фургоните вършат работа

Пациенти не сме връщали, има създадена организация, каза пред Би Ти Ви проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на спешната болница "Пирогов". Според него фургоните, поставени пред много болници в страната извършват успешен триаж и намаляват натиска върху здравните заведения.

Когато в "Пирогов" се докара пациент от Бърза помощ, той се насочва веднага към съответната клиника, ако не е от центъра за спешна помощ отива във фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката болният се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

Проф. Балтов даде пример, че в неделя през фургона са преминали 220 души. В "Пирогов" вече били приети много млади хора, които късно са потърсили лекарска помощ и много от тях са в недобро състояние.

С увеличаването на броя на заразените в коронавирус се е увеличил и броят на загиналите. Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта.

Според проф. Балтов трябва да има отделения за лечение на ковидинфекцията в специализираните болници - онкоболните с ковид трябва да се лекуват в ковидотделения в онкоболница. Когато се спазват определини мерки, максимално се ограничава заразата. Медиците са заразяват във външна среда, а не в ковидотделенията. В "Пирогов" от 450 души само 7 са заразени.

"Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й. Аз работя с маска 25 г. - тя не ми е отнела свободата.

Трислойната маска не пропуска аерозола. Носейки маски намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски - а те предпазват, лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките", допълни про. Балтов.

Според него не трябва противопоставяне - в момента нацията трябва да е единна. Всеки хубав нов път и магистрала е предимство дори и за болните - пациент от провинцията може да влезе в "златния час" и да бъде спасен.

Бързите антигенни тестове в момента са безплатни, каза проф. Балтов.

PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС после и у нас.