Проф. Балтов възмутен: Карантинирани ходят на работа! Защо?

Здраве
09:22 - 18 Ноември 2020
7941
Проф. Балтов възмутен: Карантинирани ходят на работа! Защо?

„Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията”. Това заяви пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв”, каза още той. И допълни: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят – съществува. Имаме такива случаи в България". Според преболедували също трябва да спазват стриктно мерките, да се пазят и да внимават, посъветва Балтов.

Относно решението за COVID-болница във всяка област и една „чиста” болница, Балтов смята, че е възможно в големите градове да има едно лечебно заведение за заразени с коронавирус, което да поеме по-специфичните нужди. „В по-малките градове обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може да се направи част от нея да е за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира той.

„В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче недостигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички са интубирани, но не всички са такива”, посочи проф. Балтов. 37 са интубираните днес, капацитетът на "Пирогов" за болни от Ковид-19 е 446 легла, обяви той. В момента над 300 души са приети за лечение, но много от пациентите със симптоми връщаме за домашно лечение, каза още директорът на "Пирогов".

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн. „Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително”, каза още той. Ако всички носеха маски и спазваха мерките, кризата щеше да се управлява по-лесно, смята шефът на Спешната болница.

45 000 починали от Ковид е прекалено тежък сценарий, каза директорът на "Пирогов". Той изрази съболезнования за дългогодишната си колежка акушергинеколог д-р Евелина Желязкова, която почина от коронавирус.

Антигенните тестове дават бърз резултат, но не сме сигурни в тях. Затова и не се отчитат в статистиката. Бързият тест служи за първична диагностика, заяви още Балтов.

На въпрос защо толкова малко хора се тестват в сравнение със съседите ни, а имаме по-висока смъртност, Балтов отговори, че не е съгласен, защото ако в началото лабораториите с възможности за тестване на Ковид са били 2, днес са над 50 в цялата страна.

На въпрос дали би назначил доц. Мангъров за шеф на инфекциозно отделение, проф. Балтов отговори: "Той е инфекционист и е съвсем нормално да влезе в такава среда."

На въпрос какво правим, ако стигнем 10 000 жертви на пандемията, Балтов отговори: "Готови сме за такъв сценарий, колкото и да е странно. И ако София сега поддържа нивото на новозаразени около 1300, в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе броят на заболелите расте."

По думите му недостиг на лекарства няма, а има преразпределение на лекарства. Според Балтов, ако хората продължат да пият безконтролно антибиотици, има опасност от неустойчивост на щамове. "Антибиотици се включват на петия-шестия ден от заболяването, при това само от лекар", каза още директорът на "Пирогов".