Проф. Богов: Локдаунът ще бъде удължен

С 30% са се увеличили пациентите в „Александровска“, каза шефът на болницата

Актуални новини
17:27 - 20 Март 2021
8836
Проф. Богов: Локдаунът ще бъде удължен

С 30% са се увеличили пациентите през последните 10 дни в „Александровска“ болница, заетостта е около 42 % в интензивните легла, има и 6 интубирани, обяви шефът на болницата проф. Борис Богов.

Той смята, че локдаунът, който влиза в сила от 22 март за 10 дни, ще бъде удължен със 7 до 10 дни. До тези мерки се е стигнало заради безконтролното събиране на много хора на едно място.

Според него средно с 10-12 години е намаляла възрастта на боледуващите в сравнение с предната вълна, сега тя е около 50 г. "Нямам информация за „френски“ вариант, който не може да бъде хванат с PCR тестове, а ако има той няма как да е от семейството на коронавирусите, тъй като те са направени така че да хващат белтъчната му обвивка", заяви проф. Богов.

Професорът сподели, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

"Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането", обясни той. По думите му единият е бил с Moderna, другият с AstraZeneca.

По негова информация днес е имало отлив на ваксинацията, 93-ма са ваксинирани в "Александровска", 36 от тях са втора доза (РНК ваксини). Професорът сподели, че отлагането на втора доза не може да има негативен ефект. Но всеки заразен може да бъде здрав заразоносител.