Проф. Чорбанов: Няма жив човек, който да каже колко ще ни пазят ваксините

Имунологът не е оптимист за скоростта на ваксиниране - повече от година, ако боцкаме по 10 000 на ден

Общество
20:46 - 19 Януари 2021
5069
Проф. Чорбанов: Няма жив човек, който да каже колко ще ни пазят ваксините

"Няма жив човек, който да каже колко време ще е имунитетът от коронавирус. Различните ваксини дават различен имунитет. За тази нова генерация ваксини никой не може да каже какъв е срокът, но се казва, че ще е поне година", заяви пред bTV проф. Андрей Чорбанов и допълни, че няма кой да каже, дали трябва да има пак ваксиниране след една година.

"При всяка имунизация има странични ефекти. Някой път се прекалява с информацията. В Норвегия казаха, че намират връзка между ваксинацията и смъртта на тези възрастни хора. При възрастните хора имунната системата не функционира правилно. При тях се очаква по странни реакции." Така професорът коментира смъртта на група възрастни хора в Норвегия.

"Времето ще покаже дали Турция и Гърция ще станат един оазис след пълната ваксинация", категоричен бе проф. Чорбанов.

"Ако имунизираме по 10 000 на ден ще ни трябват 400 дни. Без да пропускаме събота и неделя и Курбан Байрам. Здравните власти ще кажат за времето", обясни професорът. - "Не знам как личният лекар би дал съвет за бременни и деца, дали да се имунизират. Не е тествано при тях. Не би трябвало да се имунизират носителите на ХИВ", обясни още той.

Проф. Чорбанов коментира и раждането на бебе с антитела в България, след като по време на бременността майката е изкарала коронавирус: Антитела се получават и чрез кърмата, горещо съветвам майките да кърмят, защото не е доказано, че вирусът се пренася чрез кърмата. В кърмата има страшно много антитела, които имат функцията да предпазват детето в първите месеци от неговия живот, когато още няма имуннна система, каза още проф. Андрей Чорбанов.