Проф. Чорбанов обясни защо няма да се ваксинира

На 5 октомври ще бъде представена българската ваксина

Новини
09:07 - 26 Септември 2021
8239
Проф. Чорбанов обясни защо няма да се ваксинира

На 5 октомври ще бъде представена българската ваксина. Това обяви проф. Андрей Чорбанов,ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН и депутат от ИТН в 45-ото и 46-ия в ефира на Нова.

По думите му обаче всяка една ваксина може да бъде безопасна и да бъде одобрена за своите изобретатели, когато бъде одобрена и премине изпитанията. "Аз прекарах ковид преди 6 месеца и на този етап няма смисъл да се ваксинирам", каза още той и допълни, че едва ли някога ще се ваксинира.

"Антителата не са белег и не са фактор, който трябва да се отбелязва, че сте защитени от коронавирус. Фактор на защита в дълготраен план са други имунни компоненти", отбеляза още той.

"Отговорността на всеки човек е да казва истината", отговори проф. Чорбанов на въпрос носи ли отговорност с думите си срещу ваксините на фона на високата смъртност у нас. 

Ваксинацията срещу коронавируса трябва да бъде доброволна и всеки човек трябва да реши за себе си дали да се ваксинира. Винаги съм твърдял, че всеки, който се чувства застрашен и ако ваксината ще го направи по-спокоен, трябва да се ваксинира", заяви той.

Според него голяма част от възрастните хора не реагират добре на ваксини

"Възрастните хора реагират слабо на ваксините", смята депутатът от ИТН в 46-ото НС.  Те реагират по начало по-слабо на каквато и да е ваксина. Вече е спорен въпросът как ще повлияе третата доза. Големият въпрос е ефективността на тези ваксини.

 „Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, смята Чорбанов.

По отношение на новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и има ли бъдеще за разговори с ИТН, той посочи, че политическият плурализъм предполага да се приветстват всички нови субекти. "В бъдеще трябва да се види тези субекти как ще се развият. Рано е да се говори за каквито и да е колаборации в бъдещия парламент.