Проф. Чуков пред Lupa.bg: „Ислямска държава” влезе в ъндърграунда

Личности
16:33 - 31 Януари 2020
5960
Проф. Чуков пред Lupa.bg: „Ислямска държава” влезе в ъндърграунда

„Ислямска държава” никога не е била побеждавана, както твърдеше американският президент Доналд Тръмп. Само че не е това, което беше преди две години. Групировката сякаш вече е част от ъндърграунда". Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод последния доклад на Съвета за сигурност на ООН, в който се посочва, че терористите възвръщат позиции в Близкия изток.

„Членовете на ИД действат като бандити. Убиват и атакуват нощно време. В основата са на контрабандата с гориво”, допълни експертът.

Всяка седмица има новина за арестуван лидер на ИД, за разбити клетки било то в Сирия, било то в Ирак. Когато бъде убит неин лидер обаче, на негово място идва друг, точно като при мафията.

По думите на арабиста бежанският поток се увеличава не толкова заради терористите, колкото заради събитията в бунтовническата сирийска провинция Идлиб. Русия и режимът продължават атаките в южните части.

„Вчера огромна група е тръгнала от Идлиб и е отишла в Мамбидж. Сега бежанците ще се отправят било към Турция, било към другите райони на Сирия”, предупреди експертът.