Проф. Чуков: Русия осъзна, че не може да смени украинското управление

Новини
10:00 - 08 Март 2022
8426
Проф. Чуков: Русия осъзна, че не може да смени украинското управление

Арабистът проф. Владимир Чуков смята, че Русия и Украйна са направили крачка назад в исканията си. По думите му  песимистичните оценки около преговорите надделяват, но е положителен фактът, че все пак ги има.

„Това, което искаше Русия до преди една седмица, а именно да смени украинското правителство, вчера Песков не го каза. Осъзнават, че не могат да сменят управлението на Украйна. Бомбардировките също започнаха да стават по-леки. Русия се убеди, че това, което те наричаха украински национализъм е украинската национална идентичност. Хората просто не искат руските войски. Планът на Русия е да създаде федерална държава, по подобие на Донецк и Луганск, всичко това на база на местните хора, както стана с Одеската народна република, която не издържа”, обясни той в предаването "Твоят ден" по "Нова Нюз".

Проф. Чуков каза още, че Украйна направи крачка назад по отношение членството си в НАТО. Той е категоричен, че Русия няма да успее да направи това, на което се надяваше, защото украинският народ не желае промяна.

Търсят се сериозни алтернативи на газа в Европа, добави експертът.

„Йемен, който призведждаше газ, отново е помолен да възстанови тези процеси”, обясни той.

Според Владимир Чуков Русия е най-санкционираната държава в момента, дори по-санкционирана от Северна Корея.