Проф. Дарина Григорова: С една среща Путин-Байдън няма да се оправят отношенията

Идеологическата агресия на САЩ ще се отрази у нас чрез натиск за Истанбулската конвенция, смята историкът

Новини
15:09 - 16 Юни 2021
3425
Проф. Дарина Григорова: С една среща Путин-Байдън няма да се оправят отношенията

"Най-важното очакване на Русия от срещата в Женева е САЩ да гарантират, че няма да има разпространение на ракетите със среден обсег в Европа. Това е много важно за сигурността на Руската федерация. Това е най-болезненият въпрос, който ще бъде и ключов от руска и може би и от европейска гледна точка". Този коментар направи пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нея има "завой от вътрешно политическите русофобски приказки, които бяха в основата на кампанията на Джо Байдън".

"Това показва, че външната политика е едно, а вътрешнополитическата реторика е съвсем друго нещо. Вероятно прагматизмът все пак ще надделее. Надеждите на Русия са, че Байдън има професионален екип, с който да се работи, а не непрофесионален, какъвто елемент имаше при администрацията на Доналд Тръмп," коментира тя.

Проф. Григорова прогнозира, че Джо Байдън ще е приемник на Тръмп по отношение на санкциите към Русия, въпреки че идеологически е негов противник.

"Идеологическата агресия на САЩ ще се отрази и върху нас - най-малкото с натиск за Истанбулската конвенция". Тя беше категорична, че за България ще бъде важно да няма идеологически натиск.

Във връзка с твърденията, че може би ще има настояване от Вашингтон България да не пречи на Северна Македония по пътя към ЕС, историкът подчерта: "Това, че има приказки за натиск, не означава, че реалността не устройва САЩ - РСМ е в НАТО под контрола на Вашингтон, а да не е под контрола на Брюксел".

По думите на проф. Дарина Григорова с една среща между Путин и Байдън няма да се оправят отношенията между Русия и САЩ. Тя определи като позитивен фактът, че има диалог между двамата президенти.