Проф. Дуранкев: Бъдещето на нашите внуци е ипотекирано

Трябва витаминозно лечение на икономиката, смята експертът

Актуални новини
14:50 - 28 Ноември 2020
3149
Проф. Дуранкев: Бъдещето на нашите внуци е ипотекирано

„Можем да пишем тройка по милост на правителството за взетите мерки заради закъснението и туткането. Мерките са неадекватни. В повечето страни не само правителствата, а и всички политически сили постигнаха пълен консенсус срещу външния враг. Разнобоят при нас е напълно карикатурен“.

Коментарът направи пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му България е попаднала в сектора страни на Запада, които са реагирали на ситуацията с прекалено дълго колебание.

„Има страни, които имат правото да печатат неограничен тираж пари, те си позволяват да разхвърлят благодат от хеликоптерите, докато страни с ограничени правомощия - по-слабо развитите като нас, няма как да не преминат към диетичен режим, при който трябва да се подпомагат най-засегнатите слоеве от населението плюс онези сектори от икономиката, които ще ги убиеш, ако не ги подпомогнеш на момента.

Трябва витаминозно лечение на икономиката“, смята Дуранкев. 

Според него тревожното в момента е, че исканията от бизнеса са по линия пропуснати ползи, а не по линия на обективно необходими разходи. "Проблемът е, че икономиката ни не е българска и зависи от другите икономики. Нас ни третират като страна с лесна работна ръка. Когато става дума за икономика, в действие влиза болшевизмът“, смята икономистът. 

Според него бюджетът за следващата година е „прекалено оптимистично съставен с хубав икономически растеж, с възможност за повече европари и заеми“.

„През 2023 година ще имаме дълг около 16 млрд. долара, при Тодор Живков беше 10,5 млрд. долара. Но ако тогава сме били 9 милиона души, от които 7 милиона са се трудели, сега сме под 7 милиона, от които се трудят 2,5 милиона. Бъдещето на нашите деца и внуци е ипотекирано.

Гледайки към бъдещето, няма спасение освен промяна на данъчната политика, цялата фискална политика, преизчисляване на заплати", сочи анализът на проф. Дуранкев.